Szijjártó a svéd NATO-csatlakozásról: Nem tartok célravezetőnek semmilyen nyomásgyakorlást senki részéről

POLITIKA
2023 március 30., 13:16

„Ami Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját illeti, szeretném leszögezni, hogy ez a parlament hatásköre, majd a magyar parlament dönteni fog arról, hogy mikor veszi ezt napirendre” - válaszolta újságírói kérdésre Szijjártó Péter csütörtökön a Türk Államok Szervezetének energetikai miniszteri találkozóján. A magyar külügyminiszter hozzátette:

„Nem tartok célravezetőnek semmilyen nyomásgyakorlást senki részéről, inkább a tiszteletet javaslom mint magatartási formát mindenkinek."

Szijjártó szerint a kormány álláspontja világos, a magyar parlament meg majd eldönti, hogy mikor szavaz róla.

link Forrás

Orbán Viktor a Fidesz frakció február végén Balatonfüreden tartott kihelyezett ülésén arra kérte a képviselőket, hogy támogassák a finn és svéd csatlakozást. A hivatalos fideszes kommunikáció szerint ebből "komoly vita" alakult ki a képviselők között, a kormánypárt pedig azóta is azt játssza, hogy csak duzzogva hajlandó elfogadni a miniszterelnök kérését, mert svéd és finn politikusok csúnya dolgokat mondtak a Fideszről, kormányáról és a magyar demokrácia helyzetéről.

A Fidesz delegációja azóta járt Finnországban és Svédországban is, hogy helyi képviselőkkel tárgyaljanak, az ő beszámolóik alapján viszont a magyar politikusok nem kötik semmilyen elváráshoz a csatlakozás megszavazását. A két ország ügyét különválasztották, a magyar Országgyűlés Finnország csatlakozását hétfőn megszavazta.

Hogy a svéd csatlakozásról való szavazás mikor kerülhet napirendre, egyelőre még nem árulták el a kormány és a Fidesz politikusai, Gulyás Gergely annyit árult el erről, hogy a tavaszi ülésszakban erre is sor kerülhet. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója mindenesetre a napokban a Twitteren kezdte listázni azokat a svéd politikusokat, akik valaha csúnyát mondtak a magyar kormányról.