Támogatja az Országgyűlés Finnország NATO-tagságát

POLITIKA
2023 március 27., 16:34

Hozzájárult az Országgyűlés hétfőn Finnországnak az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) történő csatlakozásához - írja az MTI.

A képviselők 182 igen és 6 nem szavazattal hagyták jóvá a csatlakozási jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényt.Az eddig semleges észak-európai állam az orosz-ukrán háború kitörését követően kérte felvételét a katonai szövetséghez Svédországgal együtt. A svéd csatlakozásról még nem szavazott a magyar törvényhozás.

Orbán Viktor a Fidesz frakció február végén Balatonfüreden tartott kihelyezett ülésén arra kérte a képviselőket, hogy támogassák a finn és svéd csatlakozást. A hivatalos fideszes kommunikáció szerint ebből "komoly vita" alakult ki a képviselők között, a kormánypárt pedig azóta is azt játssza, hogy csak duzzogva hajlandó elfogadni a miniszterelnök kérését, mert svéd és finn politikusok csúnya dolgokat mondtak a Fideszről, kormányáról és a magyar demokrácia helyzetéről.

A Fidesz delegációja azóta járt Finnországban és Svédországban is, hogy helyi képviselőkkel tárgyaljanak, az ő beszámolóik alapján viszont a magyar politikusok nem kötik semmilyen elváráshoz a csatlakozás megszavazását.

Hogy a svéd csatlakozásról való szavazás mikor kerülhet napirendre, egyelőre még nem árulták el a kormány és a Fidesz politikusai, Gulyás Gergely annyit árult el erről, hogy a tavaszi ülésszakban erre is sor kerülhet. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója mindenesetre a napokban a Twitteren kezdte listázni azokat a svéd politikusokat, akik valaha csúnyát mondtak a magyar kormányról.