Lassan kétezer tanár hajlandó lenne felmondani, ha elfogadják a státusztörvényt

oktatás
2023 március 31., 20:03

Lassan kétezernél jár azon pedagógusok száma, akik az aHangon indult petícióval jelezték, felmondanának, ha a kormány áttolja az Országgyűlésen a köznevelésről szóló jogszabálytervezetet, írja a hvg.hu. A törvény miatt múlt márciusban több ezer sztrájkolt.

Tanárok tüntetése március közepén.
photo_camera Tanárok tüntetése tavaly március közepén. Fotó: Kiss Bence/444

A törvény bevezetésével a szakmai szervezetek szerint nőne a munkateher, és csökkenne a tantestületek és iskolák autonómiája, valamint romlanának a munkakörülmények. A legfőbb probléma pedig továbbra is: nem lenne meg a méltányos bérezés.

A petíciót a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógus Egység mozgalom és a Hívatlanul Hálózat kezdeményezte.

Szerintük a státusztörvény:

  • A szakemberhiány kezelése helyett az eddiginél is jobban kizsákmányolná a pedagógusokat: a napi maximum munkaidő 8 óráról 12-re, heti 32-ről 48-ra nőne.
  • Elvenné a nevelőtestület szakmai szabadságát, az iskolák, óvodák ezentúl nem dönthetnek önállóan a saját működési rendjükről, pedagógiai programjukról, de még az éves munkatervükről sem.
  • Megtiltanák a pedagógusoknak, hogy a közoktatás állapotát kritizálják - akár fegyelmi eljárás is indulhat ilyen esetekben.
  • Olyan széles bérsávokat adna, hogy a munkáltató szubjektív megítélése alapján akár hatszázezer forintos fizetésbeli különbség is előfordulhat a munkavállalók között.
  • Lehetővé tenné, hogy a pedagógusok magatartása technikai eszközökkel is ellenőrizhető legyen. (Erről itt olvashatnak bővebben)
  • Röghöz kötné a pedagógusokat: a lemondási idő az eddigi 2 hónapról 6 hónapra nőne.
  • Végül lecsökkentené a szabadság napjainak számát 46-ról 35-re.