Börtönbüntetést kapott a hatalmat bíráló algériai újságíró

külföld
2023 április 02., 17:02

Három év letöltendő és két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek Algériában egy független újságírót.

photo_camera Fotó: Twitter/@ElkadiIhsane

Ihszán el-Kádi az algériai vezetés szókimondó bírálójának számít. Védői szerint az újságírót december 24-én vették őrizetbe azzal a váddal, hogy felforgató tevékenységet szolgáló finanszírozást kapott külföldről.

Az illetékes törvényszék ezen felül elrendelte az újságíró honlapját és rádióállomását üzemeltető médiavállalat felszámolását és vagyonának lefoglalását. A hírportált és a rádiót a nemzetbiztonság fenyegetése címén betiltották. A cég tulajdonosait egymillió algériai dinár (2,5 millió forint) pénzbírság megfizetésére kötelezték

Kádit ezen felül 700 ezer algériai dinár (1,8 millió forint) pénzbüntetéssel sújtottak.

Kádi 2019-ben a demokráciát követelő Hirak mozgalom tömegtüntetései során aktív szerepet vállalt. Hírportálja és rádiója támogatói szemében a szabad véleménynyilvánítás platformjának számított, amely újságíróknak és ellenzéki politikusoknak is lehetőséget nyújtott arra, hogy felhívják a figyelmet a kormányzati politikák ellentmondásaira, illetve hiányosságaira.

Az újságíróval szemben indított eljárás médiaplatformjai - Maghreb Emergent és a Webradio - közösségi finanszírozásával kapcsolatos. A hírportál és a rádió éveken át működött hatósági engedély nélkül. (MTI)