Lavrov szerint Amerika „politikai színezetet” akar adni annak, hogy Oroszországban őrizetbe vettek egy amerikai újságírót

külföld
2023 április 02., 16:37

Az amerikai Evan Gershkovichot, a Wall Street Journal moszkvai tudósítóját március végén vették őrizetbe kémkedés gyanújával Jekatyerinburgban. Az újságíró fogva tartása miatt telefonon tartott megbeszélést Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Az MTI azt írja, az orosz külügyminisztérium tájékoztatása szerint Lavrov azt mondta Blinkennek, tiszteletben kell tartani az orosz hatóságok lépéseit, amelyeket a jogrenddel és Oroszország nemzetközi kötelezettségeivel összhangban tettek meg. Lavrov szerint „megengedhetetlen, ahogy washingtoni tisztségviselők és a nyugati média felháborodást keltenek azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy politikai színezetet adjanak az ügynek”.

photo_camera Lavrov és Blinken Fotó: PHILL MAGAKOE, STEFANI REYNOLDS/AFP

Az orosz külügyminiszter szerint Evan Gershkovich-ot „tetten érték, amikor újságírói státuszának álcája alatt próbált meg államtitoknak minősülő adatokhoz jutni”.

Lavrov azt is elmondta, hogy „a törvénybe ütköző tevékenységet folytató” amerikai őrizetbe vételéről az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségét az előírásoknak megfelelően értesítették, Gershkovich sorsáról pedig bíróság fog dönteni.