Egy kézbe kerülnek a pankráció és az MMA legnagyobb szervezetei

szórakozás
2023 április 03., 19:33

Az amerikai pankrációs gálákat szervező World Wrestling Entertainment (WWE) egyesül a világ legnagyobb MMA-szervezetét, a UFC birtokló céggel, amiből várhatóan 21,4 milliárd dolláros szórakoztatóipari cég jön létre. A UFC vállalati értékét 12,1 milliárd dollárra, a WWE értékét pedig 9,3 milliárd dollárra becsülik.

A WWE többségi tulajdonrésze (51 százalék) ezzel kikerül a McMahon család birtokából, és az Endeavor Groupnál köt ki. Az eddigi tulajdonos, Vince McMahon 1982-ben vette meg apjától a Capitol Wrestlinget, és a regionális birkózó üzletet olyan sztárokkal futtatta fel, mint Andre the Giant, Hulk Hogan, Steve Austin „Stone Cold”, John Cena és Dwayne „The Rock” Johnson. A cég nevét először World Wrestling Federation-re, majd a World Wrestling Entertainment-re változtatta, és 1985-ben megrendezte az első WrestleMania-t.

Donald Trump és Bobby Lashley leborotválja Vince McMahon haját (2007)
photo_camera Donald Trump és Bobby Lashley leborotválja Vince McMahon haját (2007) Fotó: BILL PUGLIANO/Getty Images via AFP

Az új céget az Endeavour vezérigazgatója, Ari Emanuel vezeti majd. Vince McMahon, a WWE ügyvezető elnök marad. A UFC elnöke Dana White marad, a WWE-é pedig Nick Khan. A WWE és az Endeavor most azon dolgozik, hogy növeljék az átfedést a két rajongótábor között. A UFC-nek világszerte nagyjából 700 millió, a WWE-nek pedig 1,2 milliárd rajongója van. Korábban az olyan MMA-sok, mint Brock Lesnar vagy Ronda Rousey, már a WWE eseményein is szerepeltek. (APNews/Guardian)