Újra együtt egy anya és kisbabája, két hónappal a törökországi földrengés után

külföld
2023 április 03., 15:33

DNS-teszt segítségével talált újra egymásra egy anya és kisbabája Törökország déli részén, majdnem két hónappal a térségben pusztító földrengés után - írja a Reuters. Vetint, a három és fél hónapos „csodababát” több mint öt nappal a február 6-i földrengés után húzták ki egy épület romjai alól Hatay tartományban, és nem volt semmilyen egészségügyi problémája - áll a helyi minisztérium közleményében.

photo_camera Fotó: SERHAT ZAFER/Anadolu Agency via AFP

Derya Yanik családügyi és szociális miniszter 54 nappal a katasztrófa után adta át a kislányt édesanyjának, Yasemin Begdasnak. „Egy anya és gyermeke újraegyesítése az egyik legértékesebb feladat a világon” - mondta a miniszter.

A csecsemőt kezdetben egy adanai kórházban ápolták, majd az elnöki repülőgépen szállították át Ankarába, ahol a helyi hatóságok gondozásába került. Később az itt elvégzett DNS-teszt mutatta ki, hogy a gyerek édesanyja az a Begdas, akinek férje és másik két gyereke korábban meghalt a katasztrófában - áll a minisztériumi közleményben.

A február 6-i földrengésnek és az azt követő utórengéseknek több mint 56 ezer halálos áldozata volt összesen. A török elnök ekkor egy év türelmet kért, amíg „a földrengés okozta károk nagy részét fel tudják számolni”. A megosztott török társadalomban azonban nagyon sokan úgy látják, hogy a húsz éve hatalmon lévő, az országot egyre autoriterebb módon irányító Erdogan kormánya felelős azért, hogy ennyi áldozata lett a földrengésnek. A katasztrófát követő hetekben több tüntetést is tartottak az országban, és a Besiktas és a Fenerbahce meccsein is Erdogan lemondásáról skandáltak a szurkolók.