Ukrajna szerint az oroszok csak egy bahmuti vécét foglaltak el, nem a várost

külföld
2023 április 03., 20:02

Ukrán tisztviselők szerint nem igaz, hogy a Wagner csoport zsoldosai elfoglalták volna a 2022 júliusa óta ostromlott Bahmutban a városi adminisztráció épületét - írja a Reuters. Kijev hétfőn megvetette az orosz állításokat, miszerint a Jevgenyij Prigozsin által alapított Wagner csoport emberei a vasárnap Szentpéterváron meggyilkolt katonablogger, Vladlen Tatarszkij emléke előtt tisztelegve felhúzták az orosz zászlót az épületre. Ukrajna szerint ellenségeik „valamiféle vécé” fölé tűzték ki a győzelmi zászlót, és az ukrán erők az elmúlt 24 órában közel 20 támadást vertek vissza a város frontvonalán.

REUTERS/David Mdzinarishvili
photo_camera REUTERS/David Mdzinarishvili

A bányavárosért és Bahmut logisztikai központjáért vívott csata a második éve tartó konfliktus egyik legvéresebb csatája, már eddig is mindkét oldalon sok áldozatot követelt, és közben a várost nagyrészt lerombolták a bombázások.

Jevgenyij Prigozsin, az ostromot vezető Wagner zsoldoscsapat vezetője vasárnap azt mondta, hogy csapatai kitűzték az orosz zászlót a város központjában lévő közigazgatási épületre, annak ellenére, hogy az ukrán katonák még mindig tartanak néhány nyugati állást. „Jogi szempontból Bahmut el lett foglalva”- mondta Prigozsin, aki korábban is tett már elhamarkodott kijelentéseket.

Az ukrán hadsereg szerint azonban a városi tanács épülete körül, valamint más közeli településeken még mindig folynak a harcok. „Bahmut még mindig ukrán terület, az oroszok nem foglaltak el semmit, és nagyon messze vannak ettől” - mondta Serhiy Cherevatyi, a keleti katonai parancsnokság szóvivője a Reutersnek. „Valamiféle vécé fölé tűzték ki a zászlót. Rákötötték ki tudja minek az oldalára, felakasztották a rongyukat és azt mondták, hogy elfoglalták a várost. Hát jól van, hadd higgyék, hogy elfoglalták.”

Az ukrán fegyveres erők vezérkara esti közleményében közölte, hogy az elmúlt 24 órában összesen 45 ellenséges támadást vertek vissza, a műveletek epicentrumában pedig Bahmut mellett, a délebbre fekvő Avdijivka és Marjinka városok álltak.

John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője a harcok kapcsán azt mondta, hogy Ukrajna továbbra is keményen küzd Bahmutért, és a harcokat „eléggé szorosnak” minősítette. „Még ha az oroszok meg is szerzik ezt a területet, az stratégiai szempontból nem fogja megváltoztatni a csatatér dinamikáját.”