40 millió dollárra pereli az iskolát egy virginiai tanár, akit 6 éves diákja lőtt mellkason

külföld
2023 április 04., 05:14

40 millió dollárra pereli az őt foglalkoztató általános iskolát egy 25 éves tanár, Abigail Zwerner, miután 6 éves tanítványa január 6-án rálőtt, eltalálta a kezét és mellkasát is. A nőt támadás miatt négyszer kellett megműteni, és összesen két hétig szorult kórházi ápolásra.

link Forrás

Zwerner azért perel, mert szerinte az intézmény vezetőinek tisztában kellett lennie a 6 éves gyerek erőszakos előéletével, mégsem tették meg a megfelelő előzetes óvintézkedéseket.

A támadás a Richneck általános iskolában történt, nem messze a 180 ezres lélekszámú Virginia Beachtől, az Egyesült Államok Virginia államában.

A fiú a hátizsákjában vitte iskolába a fegyvert, amit édesanyja jogszerűen birtokolt. Miután a gyerek rálőtt, a tanár azonnal biztonságos helyre kísérte a többi rábízott diákot, és segítséget kért. A helyi rendőrkapitány szerint Zwerner hősiesen viselkedett.

Az iskolában azóta fémdetektorokat létesítettek és elbocsátották az intézmény szuperintendánsát.

A gyereket nem vádolták meg, ez feltehetően törvényileg sem volna lehetséges, az iskola felelőssége azonban megállapítható lehet.

A kereset arra hivatkozik, hogy a gyerek már korábban erőszakosan viselkedett: előző évben fojtogatta az egyik óvónőjét, más gyerekeket az övével kergetett és ütlegelt, káromkodott, és két nappal a támadás előtt már összekülönbözött Zwernerrel is, akinek elvette és összetörte a telefonját. Ezért egy napra fel is függesztették.

A szülők elismerték, hogy a gyereknek komoly viselkedési zavarai vannak, és állítólag csak ritkán engedték, hogy az iskolát egyedül látogassa.

A kereset szerint az iskolának tisztában kellett lennie a helyzet kockázataival, mert a gyerek több tanárt inzultált, folyamatosan erőszakosan viselkedett, mindenkivel, aki útjába került. Zwerner a fizikai és lelki sérülései és munkaképtelenné válása miatt követel 40 millió dolláros kártérítést az intézménytől. (BBC)