A Kreml válaszlépéseket ígér Finnország NATO-csatlakozása miatt

külföld
2023 április 04., 12:37

Finnország a NATO-ba való felvétele a Kreml szerint „újabb eszkaláció, a NATO terjeszkedése pedig fenyegetést jelent az Orosz Föderáció biztonságára és érdekeire. Ellenintézkedéseket teszünk, hogy mind taktikai, mind stratégiai szempontból biztosítsuk a védelmünket” - közölte Dmitroj Peszkov, a Kreml szóvivője kedden a TASZSZ hírügynökséggel.

Vlagyimir Putyin és Dmitrij Peszkov 2019. június 29-én Oszakában.
photo_camera Vlagyimir Putyin és Dmitrij Peszkov 2019. június 29-én Oszakában. Fotó: Metin Aktas/Anadolu Agency via AFP

Mint mondta, Oroszország úgy fog reagálni, „ahogy megfelelőnek tartja,” és hozzátette, hogy „a hadsereg mindenről idejében értesíteni fog minket”.

Peszkov szerint szorosan nyomon követik majd a finnországi fejleményeket, és „meglátjuk, hogy az észak-atlanti blokk hogyan fogja használni Finnország területét fegyverek, rendszerek és infrastruktúra telepítésére a határunk közelében, ami potenciálisan veszélyt jelenthet ránk” – mondta.

A Kreml álláspontja szerint a Finnország körüli helyzet alapvetően eltér az ukrajnai helyzettől. „Először is, Finnország soha nem volt Oroszország-ellenes, és nem volt vitánk Finnországgal. Ukrajnával ennek az ellenkezője a helyzet, és ott potenciálisan veszélyesebb a helyzet” - mondta a szóvivő.