Hirtelen nem is érdekli annyira az államtitkárt, hányan maradtak a kamarában

Egészségügy
2023 április 04., 12:38

„Ezt szerintem nem kudarc meg siker dimenziójában kell értékelni, mi sosem ezt tettük. A kamara megszüntetése nem volt cél, úgyhogy ilyen szempontból ez abszolút indifferens” - mondta Takács Péter egészségügyi államtitkár az ATV-nek, miután kiderült, hogy az orvosok több mint kétharmada kamarai tag maradt. (Cikkünk a témában: „Az orvosok nem sétáltak bele a kormány gyurcsányozós csapdájába”.)

Ahhoz képest, hogy most nem látja jelentősnek ezt a fejleményt, az elmúlt hetekben többször politikai választásként írta le, hogy valaki a kötelező tagság megszüntetése után újra jelentkezik-e az orvosi kamarába. A kamara vezetését ledékásozta, és a HírTV-ben is arra utalt, hogy aki nem tér vissza a szervezetbe, az a kormány mellett áll ki:

„Én arra kérem a kollégákat, hogy gondolják végig, hogy az előző négyéves ciklusban, akár 2018-tól máig milyen pozitív változások következtek be az ő karrierjükben, finanszírozásukban, és eszerint ítéljék meg az új rendszert. (...) Úgy gondolom, hogy a csendes többség végiggondolja a szakmai és egzisztenciális karrierje alakulását, és ennek megfelelően mellettünk fog kiállni.”

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelõs államtitkára
photo_camera Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Takács most azt mondta, sok orvost ismer, akik nem értenek egyet a MOK elnökségével, de harminc éve „kamaristák”, ezért maradnak. „Igazából én ennek nem tulajdonítok jelentőséget.”

Végül azzal is megvádolta a kamarát, hogy esetleg csaltak a nyilvántartással: „Elég sok felháborodott e-mailt kaptam vagy e-papíron volt, aki annyira nem értett egyet a mostani elnökséggel, hogy nem elégedett meg egy passzív be nem lépéssel, hanem elküldte, hogy ő nem szeretne belépni. És kapott egy köszönő e-mailt, hogy megerősítette a tagságát”.