Öt embert őrizetbe vettek Svédországban terrortámadás előkészítésének gyanúja miatt

Terrorizmus
2023 április 04., 11:02

Terrorista bűncselekmények előkészítése illetve összeesküvés gyanúja miatt őrizetbe vettek öt embert Svédországban - jelentette be a svéd titkosszolgálat.

Az öt embert egy három különböző városban egyidejűleg, összehangolt razzia során vették őrizetbe kedd reggel. A hatóságok szerint alapos okból feltételezhető, hogy kapcsolatban állnak iszlamista szélsőséges csoportokkal is.

A gyanúsítottak egy januári tüntetésen elégetett Korán miatt készültek bosszút állni. Január 21-én egy szélsőjobboldali aktivista és provokatőr, Rasmus Paludan égette el az iszlám szent könyvének egy példányát Stockholmban. Az eset óriási felháborodást váltott ki a muzulmán világ egyes részein, és diplomáciai következményei is voltak. Az egyik hivatkozása volt például annak, hogy Törökország felfüggesztette Svédország NATO-csatlakozási kérelmének megtárgyalását.

Susanna Trehorning, a titkosszolgálat terrorelhárításért felelős megbízottja elmondta, hogy a januári incidenst követően több szálon indítottak nyomozást, és tudomásukra jutott, hogy az égetést nemzetközi terrortámadások megszervezésére való felhívások követték.

A svéd ügyészség közleménye szerint péntekig döntenek arról, hogy a férfiak előzetes letartóztatásban maradnak-e.

Az eset óta a svéd rendőrség több olyan tüntetésen is megtagadta a gyülekezési engedélyt, ahol Koránt akartak égetni az egybegyűlők. A svéd bíróság kedden viszont úgy döntött, hogy az ilyen tüntetéseket és a véleménynyilvánítás szabadságát a svéd alkotmány védi.

Ez további diplomáciai bonyodalmakhoz vezethet: Törökország ugyanis közölte, hogy nem fogja ratifikálni Svédország NATO-csatlakozási kérelmét, amíg a Korán-égetések engedélyezettek. (Reuters)