Erdogan: Legyen vége az eszkalációnak Palesztina és Izrael között

külföld
2023 április 07., 18:33

Recep Tayyip Erdogan török elnök aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy fokozódott a konflktus Palesztina és Izrael között a jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél történt összecsapások után - közölte a TASZSZ hírügynökség. Erdogan felszólította a feleket, hogy tartózkodjanak a további eszkalációtól, és azt kérte, hogy a nemzetközi közösség fogjon össze a vallási helyszínek védelmében.

Recep Tayyip Erdogan pártja parlamenti frakciójának 2023. március 15-i tanácskozásán.
photo_camera Recep Tayyip Erdogan pártja parlamenti frakciójának 2023. március 15-i tanácskozásán. Fotó: ADEM ALTAN/AFP

„A józan észnek érvényesülnie kell, hogy megakadályozzuk az újabb eszkalációs hullámot. Az ENSZ és az Iszlám Konferencia Szervezete által vezetett nemzetközi közösségnek minden platformon erőfeszítéseket kell tennie a vallási szent helyek státuszának védelme érdekében” - idézte Erdogant az elnöki sajtószolgálat.

Kedden izraeli katonák rohanták le az iszlám egyik szent helyét, az al-Aksza mecsetet, és őrizetbe vettek több száz embert, miután rendőrök agyonlőttek egy palesztin férfit a mecset bejáratánál. Ezután csütörtökön Libanonból 34 rakétát lőttek ki Izrael északi részére, néhány órával azután, hogy a libanoni Hezbollah terrorszervezet bejelentette: mindenben támogatja a palesztin csoportokat a mecsetnél történtek után. Válaszul pénteken Izrael rakétatámadást mért Libanonra és Gázára.