Már amerikai szereplőket is szankcionál Kína, miután a képviselőház elnöke megbeszélést tartott a tajvani elnökkel

külföld
2023 április 07., 11:55

Korlátozásokat vezetett be Kína a tajvani elnök e heti amerikai látogatásánál jelen lévő amerikai személyiségek, és Tajvan tényleges amerikai nagykövete ellen - írja a Guardian. Hsziao Bi-khim nagykövet és bizonyos amerikai tisztviselők mellett, négy amerikai civil állampolgár is felkerült a szankciós listára, köztük a Hudson Intézet elnöke és igazgatója, valamint a Reagan Alapítvány jelenlegi vezetője és korábbi igazgatója.

photo_camera Fotó: Wang Zhao/AFP

Ez volt az első alkalom, hogy az amerikai képviselőház elnöke és Tajvan elnöke amerikai földön találkozott. A szankciók egyik érintettje pedig az a kaliforniai Ronald Reagan Elnöki Könyvtár, ami a helyszínt biztosította a tárgyaló feleknek. Emellett büntetőintézkedésekkel sújtják a tajvani székhelyű Prospect Foundation agytrösztöt, valamint az Ázsiai Liberálisok és Demokraták Tanácsa (CALD) nevű ázsiai pártközi koordinációs szervezetet is, amiért a két intézmény „akadémiai és kutatói álca mögött” Tajvan függetlenedését támogatja.

A szankciók értelmében az érintett szervezetek vezetőire és családjaikra utazási tilalom vonatkozik, valamint tilos lesz kínai felekkel együttműködniük.

Kína hét közben már többször is kommunikálta, hogy ellenzi a kétoldalú találkozót és figyelmeztette a képviselőházi elnököt, hogy „ne ismételjen meg végzetes hibákat”, utalva McCarthy elődje, Nancy Pelosi augusztusi, úttörő tajvani látogatására. A washingtoni tajvani képviselőre már ezt követően is a péntekihez hasonló büntetőintézkedéseket szabtak ki.

Csütörtökön a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága azt írta, hogy Peking szerint Tsai Ing-wen, tajvan elnöke a találkozóval a tajvani sziget függetlenedéséhez keresett támogatót, ám ezzel „csak a háború szélére fogják taszítani Tajvant, és súlyos szenvedést fognak okozni a tajvani honfitársaiknak”.

Tsai szerint az amerikai tisztviselőkkel tartott személyes találkozók a regionális béke szempontjából voltak fontosak, és nyugalomra szólította fel Pekinget. „Remélem, hogy a kínai fél önmérsékletet tanúsít, és nem reagálja túl a dolgot.”