Oroszország kiléphet a gabonaegyezményből, ha a Nyugat továbbra is akadályozza az orosz műtrágya- és gabonaexportot

külföld
2023 április 07., 14:40

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arra figyelmeztette a nyugati országokat, hogy ha továbbra is akadályokat gördítenek az orosz műtrágya és gabona exportja elé, akkor Oroszország átgondolja, szükséges-e a fekete-tengeri gabonaegyezmény. Lavrov azt követően mondta ezt, hogy Ankarában tárgyalt török kollégájával, Mevlut Cavusogluval. Ugyan a nyugati országok nem szankcionálták az orosz gabona és műtrágya exportját, Moszkva szerint különféle akadályokat gördítenek elé biztosítási kérdésektől kezdve fizetési nehézségekig.

Szergej Lavrov Ankarában 2023 április 7-én
photo_camera Szergej Lavrov Ankarában Fotó: ERCIN ERTURK/Anadolu Agency via AFP

„Ha nem kívánnak őszintén állni ahhoz, amit Guterres úr javasolt és olyan kitartóan hirdetett, akkor ezentúl szállítsák tovább a vonatkozó termékeket Ukrajnából szárazföldön, vasúton és folyókon – mondta Lavrov. – És ha szükséges, e kezdeményezés keretein kívül fogunk dolgozni. Lehetőségünk van erre Törökországgal és Katarral is.”

Oroszország és Ukrajna a világ két legfontosabb mezőgazdasági árutermelője, jelentős szereplői a búza, az árpa, a kukorica, a repce, a repceolaj, a napraforgómag és a napraforgóolaj piacának, valamint a műtrágyaiparnak is. Az egyezményt tavaly nyáron kötötte az ENSZ, Törökország, Ukrajna és Oroszország az egész világot sújtó élelmiszerhiány enyhítésére, hogy Ukrajna a Fekete-tengernél lévő kikötőiből egy védett tengeri folyosón szállíthasson gabonát külföldre a háború alatt is. Eddig kétszer hosszabbították meg, igaz, márciusban Oroszország csak 60 napra írta alá 120 helyett, ami Ukrajna szerint szerződésszegés. Oroszország azt követeli, hogy engedjék vissza az Orosz Mezőgazdasági Bankot a nemzetközi SWIFT-rendszerbe.

Az Interfax hírügynökség szerint az orosz mezőgazdasági minisztérium azt közölte pénteken, hogy 2023-ban 120 millió tonnára becslik a betakarítandó gabona mennyiségét. (Reuters)