A roma zászló is kikerült a székely mellé a budapesti Városházán

társadalom
2023 április 08., 09:53
photo_camera Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

„Kitűztük a roma zászlót a Városháza homlokzatára. Ennek oka, hogy ma ünneplik a roma közösségek szerte a világon, Magyarországon, így Budapesten is a Nemzetközi Roma Napot, amely egyszerre hívja fel a figyelmet a különleges és gazdag kultúrájukra és nehézségekkel teli társadalmi helyzetükre” - írta Karácsony Gergely főpolgármester.

Bejegyzésében a romák támogatására indított vagy tervezett programok felsorolása mellett azt írja: „Budapest mindenkié, így természetesen a főváros otthona megannyi roma honfitársunknak; sajnos sokan közülük szegénységben, mélyszegénységben élnek. Dolgunk van azzal, hogy segítsük őket kitörni onnan és dolgunk azzal is, hogy ne érje őket hátrányos megkülönböztetés egy állásinterjún, egy lakásbérlésnél, vagy a villamoson. Dolga van a kormánynak, dolga a városnak és dolga van mindenkinek.”

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye az erdélyi gyökerű költőt, Choli Daróczi Józsefet idézi: „A 93 ezer négyzetkilométeren belül élő minden ember a nemzet tagja. Ez a nemzet, nem zsidó, nem cigány, nem szerb. A magyar nemzet, én, te, ő, vagyis mi.”

Ma délután 3-ig lehet szavazni az Aranypánt-díj jelöltjeiről, akik a Roma Sajtóközpont felhívása szerint arról tanúskodnak, hogy „a romák ugyanúgy helytállnak a hétköznapokban, ahogy bárki más. Dolgoznak a gyárban, a földeken, itthon, külföldön, és a betanított munkától a tudományos kutatásig bármit elvégeznek, amire lehetőségük és szükség van.”