Izrael szíriai célpontokat rakétázott az előző napi rakétatámadásokra válaszul

háború
2023 április 09., 05:30
  • Izraeli repülőgépek szíriai katonai célpontokra csaptak le, válaszul arra, hogy éjjel izraeli ellenőrzés alatt álló területek ellen indítottak rakétákat – közölte az izraeli hadsereg.
  • A szíriai állami média robbanásokról számolt be a főváros, Damaszkusz környékén is.

Izrael megerősítette, hogy erői szíriai területeket támadtak, miután az éjszaka folyamán hat rakétát lőttek ki a megszállt Golán-fennsík felé.

A közleményük szerint a hadsereg „a szíriai államot tartja felelősnek minden olyan tevékenységért, ami a területén zajlik”, és Izrael „nem tűr el semmilyen kísérletet szuverenitásának megsértésére”.

A válaszlépésben először tüzérségi és dróntámadást intéztek oda, ahonnan az éjszakai szíriai rakétákat indították, majd légicsapásokat hajtottak végre katonai radarrendszerek és tüzérségi állások ellen – áll a közleményben, ami szerint sebesülés nem történt, a csapások anyagi károkat okoztak.

A hadsereg szerint a késő este indított hat rakétából három jutott el az izraeli ellenőrzés alatt álló Golán-fennsíkig, közülük kettő nyílt terepre zuhant, a harmadikat pedig a légvédelmi rendszer megsemmisítette.

A libanoni székhelyű al-Majadín tévétársaság közölte, hogy a rakétákat az Irán által támogatott Iszlám Dzsihád palesztin mozgalom fegyveres szárnya indította.

Izrael az 1967-es közel-keleti háborúban foglalta el a Golán-fennsíkot, és 1981-ben annektálta a kb. 1200 km²-es területet, fennhatóságát a nemzetközi közösség nagy része nem ismerte el.

Csütörtökön kb. 30 rakétát lőttek ki Libanonból Izraelre, egy ember megsebesült, és anyagi károk keletkeztek. Az izraeli hadsereg palesztin iszlamistákat gyanúsít a támadással, és válaszcsapásokat hajtott végre a Gázai övezetben és Libanon déli részében.

Robbanások Gázában pénteken - az elmúlt két napban izraeli és palesztin területeket is rakétatámadások értek
photo_camera Robbanások Gázában pénteken - az elmúlt két napban izraeli és palesztin területeket is rakétatámadások értek Fotó: YOUSEF MASOUD/AFP

Az erőszak azután újult ki, hogy az izraeli erők a jeruzsálemi al-Aksza mecsetben szerdán, a ramadán idején razziát tartottak, amit számos bírálat ért. Annak ellenére, hogy tartanak a mecset körüli további erőszaktól, egyik napról a másikra nem érkezett jelentés komoly zavargásokról.

Egy másik incidensben az izraeli erők agyonlőttek egy palesztin férfit a megszállt Ciszjordániában folytatott összecsapás során – közölte az izraeli hadsereg és a palesztin egészségügyi minisztérium.

Péntek este Tel-Avivban egy merénylő autóval járókelők közé hajtott, egy olasz férfi meghalt, heten megsebesültek. Nem sokkal korábban két izraeli-brit állampolgárságú nővér halt meg egy ciszjordániai támadásban. (Reuters, MTI)