A dalai láma bocsánatot kért, amiért szájon csókolt egy kisfiút és megpróbálta rávenni, hogy nyalja meg a kinyújtott nyelvét

külföld
2023 április 10., 11:10

Bocsánatot kért a dalai láma, amiért egy februárban egy indiai templomban tartott ünnepségen előbb szájon csókolt egy kisfiút, majd viccből arra kérte, hogy nyalja meg a nyelvét. A közösségi médiában erről hetek óta keringő felvételek sokakat felháborítottak.

link Forrás

Az 1959, vagyis Tibet kínai inváziója óta indiai számüzetésben élő láma, Tenzin Gyatso egy olyan ünnepségen elnökölt a saját, daramsalai buddhista templomában, amin végzős kisdiákokat köszöntöttek.

Az események azután eszkalálódtak, hogy az egyik kisfiú a mikrofonhoz lépve megkérdezte, hogy megölelheti-e a dalai lámát. Ő erre az emelvényéhez intette a gyereket, majd az arcára mutatva az mondta: “először itt”, mire a fiú megpuszilta, a láma pedig megölelte őt. De nem engedte el a fiút, hanem nevetve azt mondta neki, hogy “azt hiszem, hogy itt is”, majd a nevetéstől pukkadozva szájon csókolta a gyereket, aztán - miután hosszan nézett az arcába, angol nyelven azt mondta neki, hogy “és nyald meg a nyelvemet is”, miközben rázkódva nevetett.

A láma - a homlokát a fiú homlokának döntve - ekkor tényleg kinyújtotta a nyelvét, mire a láthatóan zavarban lévő kisfiú a közönség hangos, bár zavart nevetése közepette szintén kidugta a sajátját, majd elhúzódott. A láma ezek után ismét megölelte, majd arról beszélt neki, hogy azokra figyeljen az életben, akik békét és boldogságot teremtenek és ne azokat kövesse, akik megölnek más emberi lényeket.

A láma most a következő bocsánatkérést tette közzé:

“A fájdalomért, amit a szavai okozhattak, Őszentsége bocsánatot szeretne kérni a fiútól és családjától, illetve számos barátjától szerte a világon. Őszentsége előszeretettel ugratja ártatlan és játékos módon azokat, akikkel találkozik, akkor is, ha ez nyilvánosan, kamerák előtt történik. A dalai láma sajnálja az incidenst.”Ez nem az első eset volt, hogy a tibeti buddhizmus legfőbb vezetőjének bocsánatot kell kérnie egy vicce miatt: 2019-ben azzal okozott felháborodást, hogy azt nyilatkozta, hogy ha a dalai láma legközelebb női testben reinkarnálódna, akkor csinosabbnak kellene lennie nála.

(via Guardian)