Az USA-ba utazik a lengyel miniszterelnök, hogy erősítsék a stratégiai partnerséget a két fél között

POLITIKA
2023 április 11., 10:31

Lengyelország a stratégiai partnerség megerősítésére törekszik az Egyesült Államokkal, nyilatkozta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, mielőtt elindult amerikai útjára kedden. Szerinte a lengyel-amerikai kapcsolatok még sosem voltak olyan jók és erősek, mint most.

Morawieczki csütörtökig tartó látogatásának fő célját, a két ország közti stratégiai partnerség megerősítésének tervét Joe Biden amerikai elnök legutóbbi, azaz februári lengyelországi látogatása során dolgozták ki.

"A transzatlanti partnerséget, az Európai Unió és az Egyesült Államok szövetségét a 2025-ös lengyel EU-elnökség egyik legfontosabb prioritásává fogjuk tenni"- tette hozzá Morawiecki. Lengyelország biztonsága két pillérre épül, nevezetesen a gazdasági és a védelmi együttműködésre: azért utazik az Egyesült Államokba, hogy megerősítse "e két pillért és az alapjaikat szövetségeseivel együttműködve" - mondta.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Az USA-ban tartózkodva olyan fegyvervásárlási szerződések jóváhagyását és kidolgozását érné el, "amelyek Lengyelország biztonságának alapját képezik a jövőben".

Morawiecki látogatása során majd találkozik Kamala Harris amerikai alelnökkel és amerikai fegyvergyártó cégek képviselőivel.

Szintén kedden, viszont az ellentétes égtáj felé, Moszkvába utazott Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, hogy az "energiaellátás biztonságáért szükséges" kérdésekről tárgyaljon az orosz állami energetika prominenseivel. (via MTI)