Szijjártó Péter ismét Moszkvába utazott

energia
2023 április 11., 08:17

Ismételten Moszkvába látogatott Szijjártó Péter, ahogy az legutóbbi Facebook bejegyzéséből kiderült. Ebben azt harangozza be, hogy "a magyar energiaellátás biztonságához szükséges együttműködés legfontosabb kérdéseiről" fog tárgyalni az orosz energiaügy prominenseivel. A külügyminiszter először Alexander Novakkal, az energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel, majd Alekszej Lihacsovval, a Roszatom állami atomenergetikai cég vezérigazgatójával találkozik.

Szijjártó bejegyzésében elismétli a kormány - EU-val ellenkező irányú - álláspontját, miszerint az orosz fosszilis tüzelőanyagokat elengedhetetlenek tartják az országra nézve: "Magyarország energiaellátásának biztonságához a gázszállítások, a kőolajszállítások és a nukleáris fűtőanyag-szállítások zavartalanságára van szükség."

"Ezen három feltétel teljesüléséhez pedig a magyar-orosz energetikai együttműködés zavartalansága szükséges. Ez nem politikai ízlés, hanem fizika kérdése."

- írja.

Szijjártó úton moszkvai találkozásaira.
photo_camera Szijjártó úton moszkvai találkozásaira. Fotó: MARTON_KIRALY/ALL_RIGHTS_RESERVED

Szijjártó Péter tavaly novemberben is járt Moszkvában, az orosz Atomexpora utazott, ami szerinte „a nukleáris ipar egyik legfontosabb találkozója”. A programban nem lehetett találni más uniós ország képviselőit.

Szijjártó szeptemberben is járt Moszkvában, akkor Putyin portréja mellett tárgyalt Lavrov orosz külügyminiszterrel az orosz-ukrán háborúról, és a felek közti párbeszéddel és a békével érvelt.