Bocsánatkérést vár a Jobbik elnökétől a Mazsihisz elnöke

POLITIKA
2023 április 11., 17:03
Gyöngyösi Márton, Heisler András és David Pressman
photo_camera Gyöngyösi Márton, Heisler András és David Pressman Fotó: David Pressman/Facebook

Heisler András bocsánatkérést várna Gyöngyösi Mártontól, a Jobbik-Konzervatívok elnökétől.

A Mazsihisz elnöke erről az ATV Híradójának beszélt, miután Pészah alkalmából David Pressman mindkettejüket meghívta a követségi rezidenciáján tartott széderestére.

Heisler szerint ez a vacsora megfelelő alkalom lett volna arra, hogy a többi vendéggel együtt kipát viselő Gyöngyösi bocsánatot kérjen 2012-ben a parlamentben elmondott mondatai után. A jobbikos politikus, mint emlékezetes, egy 11 évvel ezelőtti parlamenti vita során úgy fogalmazott, hogy „pont itt lenne az ideje annak, hogy felmérjük, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”.

A Mazsihisz elnöke most azt nyilatkozta, hogy meglepte Gyöngyösi meghívása, de nem akart botrányt csinálni azzal, hogy feláll és tüntetőleg távozik. Azt azért elmondta, hogy

„nem tartja hiba nélkülinek, hogy Gyöngyösi meghívásáról nem tájékoztatták”.

Heisler a vacsora végén kérte Gyöngyösit, hogy jöjjön oda hozzá, és elmondta neki, hogy nem cseng jól a neve zsidó körökben, és nem akarnak párbeszédet a pártjával. Hozzátette viszont, hogy jó iránynak látják a jobbikosok változását, de több időre van szükség, amíg a korábbi tevékenységüktől „el tudnak tekinteni”.

Heisler szerint ez az alkalom egy lehetőség lett volna Gyöngyösi számára, hogy szűk körben, de az egyik legfontosabb körben bocsánatot kérjen korábbi szavaiért, de elmulasztotta ezt, pedig szerinte sokan várják már, hogy ez bekövetkezzen.

Gyöngyösi ellenben azt reagálta minderre, hogy már sok alkalommal bocsánatot kért korábbi kijelentései miatt, és jobb szeretné, ha a mostani tevékenysége alapján ítélnék meg őt. Azt mondta, hogy a világ és ő is sokat változott az elmúlt 11 évben.

A Mazsihisz elnökével folytatott beszélgetést Gyöngyösi egyébként „jó hangulatú, jó kedélyű beszélgetésnek” nevezte. (ATV)