Először ül annyi nő az új-zélandi kormányban, ahány férfi

POLITIKA
2023 április 11., 10:02

Az új-zélandi kormányok történelmében először a férfiak és nők arányában megvalósult a nemek közti egyenlőség, írja a Guradian. Chris Hipkins miniszterelnök hétfő délután jelentette be, hogy a kormány legutóbbi újraszervezése után Willow-Jean Prime képviselőnő tölti be a környezetvédelmi miniszter szerepét, ezzel a kormánytagok aránya társadalmi nemek tekintetében 50-50 százalékra változik.

"Ez azt jelenti, hogy pontosabban reprezentáljuk a lakosságot (...) szerintem ez egy elérni való mérföldkő, nagyon üdvözlendő dolog"

- fogalmazott Hipkins, aki emlékeztetett, hogy a parlamenti képviselők arányában már korábban elérték a nemek paritását ebben a parlamenti ciklusban.

A 2020-as választások után úttörően sokszínűvé vált Új-Zéland törvényhozása Jacinda Ardern nemrég lemondó miniszterelnök alatt. A fent említettek mellett a képviselők körülbelül 10 százaléka az LMBTQ-közösség tagja, és az őslakos Maori közösségnek is a korábbiaknál több képviselője került a parlamentbe.

"Te is lehetsz vezető, pont mint én" (...) „Minden új-zélandi polgárnak éreznie kell, hogy a politika otthont jelenthet számára”- mondta lemondása előtti utolsó parlamenti beszédében Ardern.