„Te is lehetsz vezető, pont, mint én” – mondta a távozó új-zélandi miniszterelnök utolsó parlamenti beszédében

külföld
2023 április 06., 07:11

„Minden új-zélandi polgárnak éreznie kell, hogy a politika otthont jelenthet számára” – mondta szerdán Jacinda Ardern volt új-zélandi miniszterelnök a parlamentben tartott utolsó beszédében. Ardern, aki köszönetet mondott családjának, politikai pártjának és támogatóinak, januárban lemondott a miniszterelnöki tisztségről, mondván, hogy nincs már benne elég szusz az ország vezetéséhez.

photo_camera Fotó: MARK COOTE/AFP

Ardern 2017-ben vált ismertté, amikor 37 évesen a világ legfiatalabb női kormányfője lett. Külföldön népszerű, otthon a magas árak, a növekvő bűnözés és a vízügyi és mezőgazdasági reformok körül kialakult ellentmondások csökkentették a támogatottságát.

Ardernnek kijutott a problémákból, miniszterelnöksége alatt volt a 2019-es christchurchi támadás - amiben 51 muszlim hívő vesztette életét -, a koronavírus-járvány és még a White Island vulkán is kitört Új-Zélandon.

Ardern elmondta, hogy az elmúlt időszakban az emberek életének leggyászosabb vagy legtraumatikusabb pillanataiban találta magát. „Az ő történeteik és arcaik örökre bevésődtek az emlékezetembe, és valószínűleg örökre meg is maradnak” – mondta a volt miniszterelnök egy hagyományos maori köpenyben, amit a becsület és a tekintély jelének tekintenek.

Ardern utolsó munkanapján január 24-én.
photo_camera Ardern utolsó munkanapján január 24-én. Fotó: HANDOUT/AFP

„Remélem, hogy valami egészen mást mutattam meg. Lehetsz szorongó, érzékeny, kedves, és olyan, aki nem titkolja az érzelmeit” – mondta könnyes szemmel. „Lehetsz anya vagy sem, lehetsz volt mormon vagy sem. Stréber, sírós, ölelgetős, ez mind lehetsz. És nemcsak itt lehetsz, de vezető is lehetsz , pont, mint én.”

Ardern otthagyja a politikát, utódja, Chris Hipkins kedden nevezte ki a Christchurch Call nevű globális kezdeményezés különmegbízottjává. A szervezetet a 2019-es christchurchi terrormerénylet után alapította Ardern Emmanuel Macron francia elnökkel közösen, és az erőszakos szélsőségek elleni online küzdelemmel foglalkozik. Ezen kívül Ardern Vilmos herceg környezetvédelmi szervezetében lesz kuratóriumi tag.

Jacinda Ardern és élettársa, Clarke Gayford gyermekükkel,  Neve Te Arohával az ENSZ közgyűlésén.
photo_camera Jacinda Ardern és élettársa, Clarke Gayford gyermekükkel, Neve Te Arohával az ENSZ közgyűlésén. Fotó: DON EMMERT/AFP

Ardernt szinte minden párt elismerte a koronavírus-járvány kezeléséért, amiről azt mondta, hogy kemény tapasztalat volt. Új-Zélandon voltak a legszigorúbb korlátozások világszerte, de a halálos áldozatok száma is az egyik legalacsonyabb volt.

Ardern a közönség soraiban 4 éves kislánya, Neve felé tekintve köszönetet mondott élettársának, Clarke Gayfordnak, és azt mondta gyermekének: „Nem úgy fogsz felnőni, hogy az ex-miniszterelnök lányaként ismernek majd téged, én pedig boldogan leszek Neve anyukája, és nem is szeretném, ha ez másképp lenne”. (NBC News, Washington Post)