Ha vadkacsafiókát talál a panelházak tetején vagy erkélyén, vigye le a Dunához - kéri az MME

ÁLLAT
2023 április 11., 09:26

A Dunához lehet elvinni és ott szabadon engedni azokat a tőkés récéket, amelyek gyakran kedvezőtlen feltételek között, a budapesti panelházak lapostetőin költik ki utódaikat - hívja fel a lakosság figyelmét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) keddi közleményében.

Tőkés réce fiókáival
photo_camera Tőkés réce fiókáival Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Az elmúlt évtizedben új települési madárvédelmi problémaként jelentek meg az épületek erkélyein, lapostetőin március-áprilisban fészket építő és kotlani kezdő tőkés récék, amelyek fiókái jellemzően április-májusban kelnek ki és hagyják el fészkeiket. Ekkor lehet találkozni a röpképtelen vadkacsafiókákkal, amelyek a magas peremmel rendelkező tetőkről nem tudnak lejutni, így éhen és szomjan pusztulhatnak, vagy nagy magasságból betonra, aszfaltra esve zúzzák halálra magukat, esetleg az autók ütik el őket.A jelenség egyelőre Budapestre jellemző, de számítani lehet arra, hogy a viselkedés az ország más nagyvárosaiban is megjelenik.

A többnyire talajon fészkelő ludak, récék és bukók egyes fajai rendszeresen költenek vízközeli sziklafalak párkányain, erdők fáinak odvaiban is, ahonnan a frissen kikelt fiókáknak a mélybe kell vetniük magukat. A fészekhagyó fiatalok vastag és tömött, levegővel teli tollazata az azonnali úszóképesség mellett a sok méter magasan lévő fészekből kiugró madarak testi épségét is biztosítja, nagy százalékban óvva meg őket a becsapódástól. Balesetek ekkor is akadnak, de túléli annyi fióka, hogy a kockázat megérje a szülőknek, a fajnak.

Madaraknál is ismert az a viselkedés, amikor a fajfenntartáshoz kapcsolódó erős motivációs hatás alatt álló élőlény bizonyos kulcsingerek hatására a szemlélő számára megdöbbentő dolgot tesz. Úgy tűnik, hogy a városok magas épületei ilyen kulcsingert jelentenek a költési izgalomban lévő tőkésréce-tojók számára, amelyek így a fészkeiket a később kikelő fiókák számára nem megfelelő helyekre építik. Ezeken a bajba került családokon könnyen segíthet a lakosság, ha a fiatal állatokat és a tojót külön szállítódobozba teszi, és a közeli Dunánál vagy nagyobb víznél elengedi. A madarak legtöbbször kézzel is könnyen befoghatók.
Az eredetileg kavicsos zátonyokon, fövenyeken fészkelő kis lile is gyakran felköltözik gyöngykaviccsal burkolt lapos tetőkre, elsősorban településszéli szuper- és hipermarketek tetőire, ahol fészekhagyó röpképtelen fiókái hasonló problémával szembesülnek, mint a récék. (MTI)