Íme az új harmincezres Petőfivel

PÉNZ
2023 április 11., 05:26

Április 11-én, a magyar költészet napján bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azokat az új emlékérméket, amelyeken Petőfi Sándor és a Nemzeti dal szerepel - írja a Bank360.hu. Kétféle változat készült a gyűjtőknek és a befektetésként vásárlóknak, melyeket április 12-től az MNB webshopjában lehet megvásárolni. Az ezüst változat 30 ezer forintos névértéken kerül forgalomba, ebből összesen hatezer darabot vernek. A színesfémből készült verzió 7500 forintba kerül majd, és nyolcezer példány lesz belőle. Mindkét pénzérme 52,5 mm átmérőjű. Az érmék egyik oldalán a költő arcképe látható majd, a másikon a Nemzeti dal első sorai olvashatók.

Petőfi Sándor emlékérme
photo_camera Petőfi Sándor emlékérme Fotó: bankmonitor

Az érmékkel elméletileg vásárolni is lehet, de a Bank360 szerint nem érdemes ezekkel fizetni, mert idővel a limitált sorozatok értéke várhatóan emelkedik majd.

Petőfi Sándor nem most kerül először magyar pénzre. A szabadságharc költője szerepelt régen a papír tízforintoson is, amellyel először 1947. július 25-étől lehetett fizetni. Az infláció miatt a petőfis bankjegyet 1992. szeptember 30-án vonták ki a forgalomból.