Az '56-os szabadságharcosok leszármazottai elutasítanak minden külső nyomást - közölte az orosz nagykövetség

POLITIKA
2023 április 13., 10:30

Telegram-posztban reagált a budapesti orosz nagykövetség a szerdán bejelentett, Magyarországot érintő szankciókra - a bejegyzésben pedig hivatkoznak 1956 emlékére is. A posztban - amit a Mandiner szemlézett - azt írják, „az elmúlt évek amerikai politikájában a tárgyalási hajlandóság hiánya nyilvánul meg”.

„Ahogyan az amerikai nagykövetség a washingtoni szankciógépezet újabb, rutinszerű és jelentéktelen akciójának bejelentését keretezte, az autoriter külpolitika demonstrációja volt, egyetlen céllal: megmutatni, ki a főnök, és mi történhet, ha valaki nem engedelmeskedik”, írják

„Az '56-os szabadságharcosok leszármazottai, akikre Pressman úr előszeretettel hivatkozik oroszellenes beszédeiben, határozottan elutasítanak minden külső nyomást, és ezt egész történelmük bizonyította” – áll a posztban.

Az orosz nagykövetség itt úgy hivatkozik 1956-ra, hogy a szovjet történelemértelmezés szerint az nem szabadságharc volt, hanem a CIA által irányított puccs - ez a magyarázat pedig a mai napig megtalálható az orosz állami médiában. Arról nem beszélve, hogy 1956-ban éppen ki fejtette ki a „külső nyomást”.

1956 emlékét tavaly ősszel Orbán Viktor is elkezdte aktuális oroszpolitikája mentén újraírni: arról beszélt, hogy a szabadságharc a béketárgyalásokért folyt.

link Forrás

Az orosz nagykövetség a bejegyzés végén azt is írja:

„Szégyen, hogy ezeknek a neokolonialista ambícióknak egy jól működő, bizonyított nemzetközi fejlesztési bank esik áldozatául, és azok, akik az életüket a modernizációjuknak szentelték. Ennyit arról, mennyit számít az Egyesült Államoknak a szabad piacgazdaság.”