Fizetésképtelenné válhat a főváros nyárra

Budapest
2023 április 13., 15:29

A mostani kilátások szerint augusztusra akár 76 milliárd forintos költségvetési hiánya is lehet majd Budapest önkormányzatának, ezért „túlélőprogramot" készít a főváros: Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, a válság terheit nem a budapestieknek kell cipelnie azért, mert a kormány „nem tud, nem képes, nem akar segíteni".

Kiss szerint Karácsony Gergely két „tabut" határozott meg: maradnia kell a közszolgáltatások jelenlegi szintjének és ki kell fizetni a főváros cégeinél és intézményeinél dolgozó 27 ezer ember bérét. Minden más nyitott kérdés, a túlélőprogramról várhatóan jövő héten dönt a kabinet.

Az elmúlt hetekben több kormányzati szereplővel is egyeztetett a főváros a főpolgármester-helyettes szerint, de nem tapasztaltak hajlandóságot a költségvetési hiány megoldására. Pedig Budapest az ország gazdaságának 36-38 százalékát adja, és egyedül itt nőtt az ipari termelés a közelmúltban.

Kiss az infláción, az energiaválságon és az emelkedő kamatkiadásokon túl hivatkozott például az iparűzési adó jogszabályi környezetének megváltoztatására, ami 2020-ban 40 milliárd forinttal, 2021-ben és 2022-ben további 40 milliárd forinttal csökkentette a főváros bevételeit. A közvetlen kormányzati döntések számításaik szerint 148 milliárd forintot vettek el idén Budapesttől.

(via Főpolgármesteri Hivatal)