Pentagon-iratok: Oroszország szisztematikusan kerüli a halottak és sebesültek számának nyilvánosságra hozatalát

háború
2023 április 13., 12:57

Direkt alulbecsülhette az ukrajnai háború orosz áldozatait a védelmi minisztérium, derül ki a nemrég kiszivárgott Pentagon-iratokból. Amíg a Szövetségi Biztonsági Szolgálat februárig 110 ezer halottat és sérültet számolt a háború egy évében, a megszellőztetett dokumentumok kétszer annyi, akár 223 ezer orosz veszteségről számolnak be.

Oroszország legfrissebb adata tavaly szeptemberből származik, ők közel hatezer katona halálát erősítették meg, szemben a Pentagon-jelentés 35-40 ezres becslésével. Orosz oldalról eddig nagyon kevés hivatalos információ és nyilatkozat áll rendelkezésre, ami a háború áldozatainak számáról szól, és ezeket is érdemes kritikával kezelni. Az amerikai titkosszolgálat épp zajló szivárogtatási botrányában napvilágot látott akták szerint a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat tisztviselői például

nem számolták bele a Nemzeti Gárda, a Wagner-csoport és más nem hivatalos katonai szervezetek elhunyt katonáit,amikor a háború orosz áldozatairól jelentettek. Ez a részlet rámutathat az orosz katonai és biztonsági szervek közötti belső konfliktusokra, és arra, hogy szisztematikusan kerülik a halottak és sebesültek számának nyilvánosságra hozatalát.

Hogy ki, miért és mit szivárogtat, mit tudunk és mit nem tudunk eddig a Pentagon-iratokról, azt ebben a cikkben szedtük össze.

(via BBC)