Az 1-12 évesekre is kiterjesztik Hollandiában az eutanáziát

külföld
2023 április 14., 18:44

Minden korosztályra kiterjeszti az eutanáziára vonatkozó szabályokat a holland kormány. Ez azt jelenti, hogy az orvosok nemsokára hozzájárulhatnak az egy és tizenkét év közötti gyógyíthatatlan, kibírhatatlan szenvedést okozó és halálos betegségben szenvedő gyermekek halálához.

photo_camera Fotó: JOEL SAGET/AFP

A kormány szerint az új szabályok évente nagyjából 5-10 gyerekre vonatkoznának, akik elviselhetetlenül szenvednek, nincs reményük a javulásra és akiknél a palliatív ellátás sem hozhat enyhülést. „Ennél a csoportnál az élet befejezése az egyetlen ésszerű alternatíva az elviselhetetlen és reménytelen szenvedéssel szemben” - áll a kormány közleményében.

Hollandia 2002-ben szigorú feltételek mellett a világon elsőként legalizálta az eutanáziát. A törvény korábban is lehetőséget biztosított az eutanáziára a halálos beteg csecsemők, és a 12 év feletti gyermekek esetében. Az eseteket be kell jelenteni az orvosi felülvizsgálati bizottságoknál. A regionális felülvizsgálati bizottságok 2022-ben mindössze egy eutanáziáról tudnak a 12 és 16 év közötti kiskorúak körében.

Nem Hollandia az első ország, ahol minden korcsoportra kiterjesztik az eutanáziát, Belgium 2014 óta engedélyezi. (Guardian)