Egy kisgyermek is áldozatul esett a legutóbbi orosz bombázásban

külföld
2023 április 14., 19:49

Legalább öten, köztük egy kétéves gyermek vesztették életüket Szlovjanszk városában Donyeck megye északi részén az orosz bombázásokban. Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója szerint még legalább tizenöten megsérültek a lakóövezetet ért támadásban, és hét eltűntet is keresnek.

Aggodó szlovjanszkiak figyelik az áldozatok mentésén dolgozó mentőalakulatokat lerombolt otthonaik előtt 2023. április 14-én, miután az oroszok rakétával bombáztak le egy lakónegyedet.
photo_camera Aggodó szlovjanszkiak figyelik az áldozatok mentésén dolgozó mentőalakulatokat lerombolt otthonaik előtt 2023. április 14-én, miután az oroszok rakétával bombáztak le egy lakónegyedet. Fotó: UKRAINIAN STATE EMERGENCY SERVIC/Anadolu Agency via AFP

"A gonosz állam újra megmutatta lényegét: embereket gyilkoltak fényes nappal, elpusztítva minden életet" - reagálta a történtekre a Telegramon Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A kétéves gyermek haláláról az ukrán legfőbb ügyészség számolt be. Zelenszkij elnök egyik tanácsadója szerint a gyermeket még élve húzták ki a romok alól, a kórházba szállítás során a mentőautóban vesztette életét.

Kirilenko kormányzó beszámolója szerint öt lakóházat és öt társasházi blokkot ért találat a helyi idő szerint este hatkor végrehajtott bombázásban. A támadást a jelek szerint földi célpontok támadására átalakított Sz-300-as légvédelmi rakétákkal hajtották végre - ezeket a légelhárító rakétákat az orosz hadsereg taktikai rakétakészletei megcsappanásával egyre gyakrabban használja földi célpontok támadására.

Az AFP helyszíni tudósítása szerint Szlovjanszk bombázott részén a gomolygó fekete füst leple alatt megfeszítetten dolgoznak a mentésen. A környéket törmelék borítja, közte tankönyvek kitépett lapjai és gyerekrajzok darabjai. Andrij Jermak, Zelenszkij magántitkára korábban azt mondta, hogy a célpont közelében egy iskola is volt.

Szlovjanszk 45 kilométernyire van a fronttól, de az oroszok már tavaly nyár óta próbálták megszerezni - ezt a tervüket ősszel az ukrán erők harkivi offenzívája döntötte dugába. (Via BBC)