Észak-Korea azt állítja, egy új típusú, szilárd hajtóanyagú, interkontinentális ballisztikus rakétát teszteltek

külföld
2023 április 14., 04:26

Az észak-koreai állami média „csodálatos sikerként” üdvözölte az új rakéta csütörtöki kilövését, ami miatt Japán északi részén rövid időre riasztást adtak ki és felszólították a lakosságot, hogy húzódjanak fedezékbe.

Azt már csütörtökön, a kilövés után is sejteni lehetett, hogy egy új típusú rakétát lőttek ki, a dél-koreai hadsereg is jelezte közleményében, hogy feltehetően egy szilárd hajtóanyagú, nagy hatótávolságú ballisztikus rakéta volt. Dél-Korea szerint azonban Észak-Koreának még több időre van szüksége, hogy egy teljesen működőképes, szilárd üzemanyaggal működő, interkontinentális ballisztikus rakétát fejlesszenek ki.

photo_camera Fotó: STR/AFP

Ez volt az első alkalom, hogy Észak-Korea szilárd üzemanyaggal működő, nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát tesztelt, az elmúlt években eddig csak rövid hatótávolságú rakétákat teszteltek ilyen hajtóanyaggal.

Ahogy a BBC is írja, a szilárd hajtóanyagú rakéták gyorsabban kilőhetők, mint a folyékony hajtóanyagúak, így nehezebb őket elfogni.

Szakértők szerint ez az új rakéta áttörést jelenthet Észak-Korea fegyverprogramjában, mivel a szilárd üzemanyaggal működő, nagy hatótávolságú rakéták lehetővé teszik számukra, hogy kevés figyelmeztetés nélkül csapást mérjenek az Egyesült Államokra. (BBC)