Felháborodott az egészségügy átszervezésén Sátoraljaújhely fideszes polgármestere

Egészségügy
2023 április 14., 05:21

A miskolci kórház főigazgatója „gyakorlatilag semmilyen ígéretét nem tartotta be, és tudatosan félretájékoztatott. Az általa meghozott vezetői döntések következetlenek és egyáltalán nem a zempléni betegellátás ügyét szolgálják” - írta szerdai közleményében Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaúhely fideszes polgármestere.

A kormány januártól sorolta a kisebb városi kórházakat - köztük a sátoraljaújhelyit - a megyei kórházak alá, amelyek így lehetőséget kaptak arra, hogy saját belátásuk szerint szervezzék a térségi ellátást. Viszonylag szabadon pakolgathatják például az orvosokat és ápolókat a megyében levő kórházak között, így Szamosvölgyi szerint most Sátoraljaújhelyről pótolják a Miskolcon hiányzó dolgozókat.

photo_camera Szamosvölgyi Péter Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

Szamosvölgyi hangsúlyozta, hogy nem a kormány reformját bírálja, hiszen „a rendszert meg kell újítani”, de úgy látja, mióta a miskolci kórház lett a főnök, azóta „nemhogy fejlődésről, de még szinten tartásról sem tudunk beszámolni”.

Közleménye szerint a sátoraljaújhelyi kórházban

  • elavultak a röntgengépek,
  • nincs radiológus, és a miskolci kórház nem tudja megszervezni a távleletezést,
  • megszűnt a CT-készülék gyári támogatása, vagyis a gyártó nem javítja, ha elromlik,
  • havonta több mint tíz alkalommal nincs ügyelet a szülészeten, ami a polgármester szerint a megyei szervezés hibája,
  • mindezek miatt a mentősök sokszor Miskolcra kénytelenek vinni a betegeket,
  • gazdasági és műszaki szakemberek mondtak fel, és elhagyták az egészségügyet.

Ez erősen rímel arra, amire korábban Sinkó Eszter egészségügyi szakértő, a Semmelweis Egyetem dékánhelyettese is figyelmeztetett. A törvény elfogadása előtt arról beszélt a 444-nek, hogy az új rendszerben a megyei kórházak saját közvetlen érdekeik szerint szervezhetik majd az ellátást. Kunetz Zsombor orvos szerint vannak térségek, ahol feleslegesen közel működik egymáshoz két kórház, ezért érdemes megszüntetni vagy átalakítani az egyiket, de a sátoraljaújhelyi pont nem tartozik ebbe a kategóriába. Azt írta, inkább a megyéktől függetlenül, régiós szinten kellene szervezni az ellátást.

Szamosvölgyi végül azt is felrótta Révész Jánosnak, a miskolci kórház főigazgatójának, hogy orvos végzettséggel nem rendelkező vezetőt nevezett ki Sátoraljaújhelyen, miközben „a nem orvosi szakmák irányítása közvetlenül kivétel nélkül Miskolchoz tartozik”.

A polgármester szerint annak ellenére, hogy nem az önkormányzat a kórház fenntartója, elvárható lett volna, hogy tájékoztassák a döntésről, mégsem tették.