Külügyi siker: Sierra Leone támogatja Magyarország békepárti álláspontját

Külpolitika
2023 április 14., 15:22

Az ukrajnai fegyveres konfliktus politikai rendezése jelent egyedül megoldást a világszerte fennálló súlyos problémákra, ezért Sierra Leone támogatja Magyarország békepárti álláspontját, jelentette ki a nyugat-afrikai ország külügyminisztere, David J. Francis, aki pénteken Freetownban tárgyalt Szijjártó Péter külügyminiszterrel.

Szijjártó Péter és David J. Francis
photo_camera Szijjártó Péter és David J. Francis Fotó: MARTON_KIRALY/ALL_RIGHTS_RESERVED

A közös sajtótájékoztatón Francis a háború negatív globális hatásairól beszélt, kitérve Sierre Leone-ra. Megköszönte továbbá, hogy a magyar kormány minden hezitálás nélkül támogatásáról biztosította az ország pályázatát az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagságára a 2024-2025-ös időszakban.

Mióta az Egyesült Királyság kilépett az EU-ból, Sierra Leone keresi a szövetségeseit, akik képviselhetik az érdekeit. Francis úgy gondolja, Magyarország ilyen szövetségessé vált. Szijjártó sietett képviselni az érdekeket, és frusztrálónak nevezte, hogy az EU helyi delegációja olyan nyilatkozatokat tesz, amelyekkel beavatkozik az afrikai ország belügyeibe. A nagytesó szerepét felöltve meghagyta Sierra Leone-i kollégájának, hogy ha legközelebb ilyen történik, csak szóljon, ő siet kiállni az országért az EU külügyi tanácsülésén. (via MTI)