Folytatódnak a harcok Szudánban, mindkét fél azt állítja, ők ellenőrzik a város főbb pontjait

háború
2023 április 15., 18:33

Legalább három civil halálról tudni a szombaton Szudán fővárosában Kartmútban kitört harcokban, írja a BBC. A harcok az ország de facto vezetője szudáni hadsereg és a Mohamed Hamdan Dagalo tábornok vezette hírhedt félkatonai alakulat, a Félkatonai Gyors Támogató Erők (RSF) között robbantak ki ma dél körül.

link Forrás

A hadsereg már vadászgépekkel támadja az RSF bázisait, miközben mindkét fél állítja, hogy ők ellenőrzik a repülőteret, és más egyéb kulcsfontosságú helyszíneket. Dagalo tábornok azt mondta, csapatai addig folytatják a harcot, amíg a hadsereg összes bázisát el nem foglalják.

photo_camera Fotó: -/AFP

A civilek közben igyekeznek elmenekülni a konfliktusos területekről, sok helyi inkább a házában marad, bár van, ahol a házakról lövik egymást a katonák. A Reuters újságírója szerint páncélozott tankok vonultak az utcákon, egy videón pedig látható, ahogy egy polgári repülőgép lángokban áll a kartúmi repülőtéren. A Saudia és az EgyptAir felfüggesztette Kartúmba tartó járatait, a szomszédos Csád pedig lezárta szudáni határát.

link Forrás

A Reuters szemtanúkra hivatkozva közli, más városban is voltak lövöldözések, az RSF csütörtökön a feszültségek fokozódásával erőket telepített az északi Merowe város közelébe.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter azt írta, mély aggodalommal figyeli a konfliktust, és az erőszak eszkalálódásáról szóló jelentéseket: a két felet az ellenségeskedés azonnali beszüntetésére szólította fel.