Napokon belül dönthetnek a kenyai sakkozóról, aki burka alatt, magát nőnek kiadva indult el egy női sakkversenyen

játék
2023 április 15., 09:52

Egy 25 éves kenyai sakkozó, Stanley Omondi merészet húzott: a férfi Millicent Awour néven szemüvegben, burka alá bújva álcázta magát nőnek, hogy részt vegyen egy női nyílt sakkversenyen.

Azzal bukott le, hogy a szervezőknek gyanús lett az ismeretlen játékos sikere.

A férfi később a bocsánatkérő levelében azt hozta fel saját védelmében, hogy „pénzügyi szükségletei vannak”, de „kész vállalni minden következményt”.

Bernard Wanjala, a Chess Kenya elnöke elmondta, hogy bár a férfit valószínűleg „több évre” eltiltják, nem zárják ki örökre a sakkozásból.

„Először nem volt gyanúnk, mert a hidzsáb viselése normális” – mondta Wanjala a BBC Sport Africának. De aztán feltűnt nekik, hogy ismeretlenül győz le nagyon erős játékosokat.

Aggodalomra adott okot a férfias cipője, illetve az a tény, hogy Omondi nem beszélt, pedig a sakkozók szoktak beszélgetni.

Fenntartásaik ellenére a rendezők hagyták játszani, attól tartva, hogy a vallásos öltözék miatt diszkriminációval vádolják őket, de a negyedik körben kizárták. A férfi nem lepődött meg, elismerte a csalást.

A múlt héten rendezett Kenya Opent évente rendezik meg Nairobiban. Az idei verseny több mint 400 játékost vonzott 22 országból. 99 nő regisztrált, a kategóriában a győztes több mint 3000 dollárt vihetett haza.

Omondi ismert sakkjátékos, de a torna férfi részében jobb a játékszínvonal.

Az ügyet a testület fegyelmi bizottsága elé utalták, ami a napokban hozhat döntést.

„Ez egy szélsőséges eset, az ítélet tartalmazhat eltiltást. Az életfogytiglani eltiltást kizárom, de lehet, hogy több évre eltiltják a sakkozástól” - magyarázta Wanjala, aki szerint az ügyet a nemzetközi szövetség elé is viszik.