Ismerd meg a világ leggazdagabb magyarját, aki kapocs lehet Orbán és Trump republikánus riválisa között

POLITIKA
2023 április 16., 08:56
  • E cikk írásának idején épp a világ 57. leggazdagabb embere.
  • Budapestről 1965-ben 21 évesen egy fillér és angol nyelvtudás nélkül nélkül érkezett New Yorkba, ahol az apjától kapott 100 dollárral vágott neki.
  • A vagyonát így nulláról, önerőből szerezte, lényegében azzal, hogy 20-30 évvel azelőtt lett kocka, hogy a kockaság divatba jött.
  • Orbán már jó pár évvel ezelőtt elkezdte a közeledést hozzá, ami most már annyira intenzívvé vált, hogy egy adott ponton akár kulcsfigura is válhat belőle.
  • Ő Péterffy Tamás - Thomas Peterffy.

Magyarország a papírforma szerint nem az a hely, ahol mostanában érdemes lenne bankot alapítani. A pénzintézeteket extra különadó sújtja és kamatstop van érvényben. A legfrissebb magyarországi bankbejegyzés mégis alig hathetes: 2023. március elsején került fel a listára a legújabb versenyző, az Interactive Bank. Aminek nem véletlenül van angol neve, ugyanis egy saját erejéből meggazdagodott amerikai multmilliárdos érdekeltsége.

Ezt a milliárdost azonban Péterffy Tamásnak hívják és nem kizárt, hogy a következő években a hazai politikai-gazdasági hírek eddiginél is rendszeresebb szereplője legyen. Nem önmagában csak amiatt, hogy bő 25 milliárd dollárosra becsült vagyonával ő a világ leggazdagabb magyarja. (Hogy képbe helyezzük az összeget, ez durván tizennyolcszorosa annak, amekkorára Mészáros Lőrinc vagyonát becsüli a Forbes gazdagmagazin. És közel négyszerese egy másik ismert, szintén Budapesten született, szintén Amerikában és szintén tőzsdézéssel befutott magyar, Soros György becsült vagyonának. A Forbes legfrissebb, 2023-as globális listáján a 78 éves Péterffy az egész világ 57. leggazdagabb embere 25,8 milliárd dolláros becsült vagyonnal.)

Hanem azért is, mert Péterffy lehet az egyik kapocs Orbán és Amerika következő republikánus elnöke között, amennyiben az illetőt nem Donald Trumpnak hívják.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.