Ron DeSantis aláírta törvényjavaslatot, ami Floridában tiltaná a terhesség hatodik hete utáni abortuszt

külföld
2023 április 14., 08:04

A republikánus többségű floridai törvényhozás csütörtökön jóváhagyta a törvényjavaslatot, ami Floridában tiltja a terhesség hatodik hete utáni abortuszt. A javaslatot támogatta az állam kormányzója, Ron DeSantis, aki közben közben a következő amerikai elnökválasztásra készül. „Büszkék vagyunk rá, hogy Florida államban támogatjuk az életet és a családot” – mondta DeSantis.

photo_camera Fotó: CHENEY ORR/AFP

Floridában jelenleg a terhesség 15. hete után tiltott az abortusz. Az új hathetes törvény akkor lép életbe, ha az állam konzervatívok uralta legfelsőbb bírósága alkotmányosnak minősíti a jelenlegi 15 hetes szabályozást.

A demokraták és az abortuszjogokért küzdő csoportok „szélsőségesnek” nevezték a floridai javaslatot, mivel sok nő csak a hatodik hét után veszi észre, hogy terhes.

A törvényjavaslat egyébként tartalmaz néhány kivételt, például azokban az esetekben, ha a terhesség a nő életét veszélyezteti, ha a nő nemi erőszak áldozata, vagy vérfertőzés útján lett terhes. Utóbbi két esetben továbbra is a 15. hétig engedélyeznék az abortuszt, amennyiben a nő rendelkezik mondjuk távoltartási végzéssel vagy rendőrségi jelentéssel. (Guardian)