30 óra után mentettek ki egy barlangászt Szlovéniában

baleset
2023 április 17., 11:29
Barlang a szlovéniai Cerknica közelében (illusztráció)
photo_camera Barlang a szlovéniai Cerknica közelében (illusztráció) Fotó: CHARTON FRANCK / HEMIS.FR/Hemis via AFP

Súlyos fejsérülést szenvedett egy 33 éves barlangász a délnyugat-szlovéniai Cerknica közelében.

A nőt hétfőn hajnalban sikerült kimenteni a Vranjedol-barlang egyik újonnan felfedezett sziklaüregéből. A szerencsétlenül járt barlangászt helikopterrel szállították a ljubljanai kórházba.

A pulzusa és vérnyomása normális volt, amikor kihozták a barlangból, de sérülései életveszélyesek.

Az évtizedes tapasztalattal rendelkező barlangász a helyi Rakek barlangász klub tagja volt. Egy hat fős csoporttal kutatta a barlangrendszer eddig ismeretlen részeit, amikor egy kőtömb a fejére zuhant, és átszúrta a sisakját.

A csoport egyik tagja segítségért sietett, amíg társai a sérült nővel maradtak, és egy orvosi csapattal tért vissza, akik sürgősségi ellátásban részesítették.

Ahhoz, hogy a mentést meg lehessen kezdeni, a barlangnak több szűk járatát kellett kitágítani kis mennyiségű robbanóanyaggal. Csak ez a művelet több órán keresztül tartott.

A mentőknek több mint négy órába telt, mire egy 2 méter hosszú és 70 centiméter széles hordágyon hajnali négy körül ki tudták menteni a barlangászt. 100 méter mélységből kellett felszínre hozniuk a sérültet.

A mentésben több mint száz barlangi mentő vett részt. Ez volt az ország történetének legnehezebb barlangi mentőakciója. (MTI)