Prostituáltakkal és ingyenes vadászatokkal fizethették le az oroszok a Nemzetközi Biatlon Szövetség korábbi elnökét

külföld
2023 április 17., 17:44

Korrupciós ügyben vádolták meg Anders Besseberget, a Nemzetközi Biatlon Szövetség korábbi elnökét. A norvég ügyészség szerint Besseberg pénzt, prostituáltakat, ingyenes vadászatokat, drága órákat és egy lízingelt BMW-t is kapott Oroszországtól, hogy kedvező döntéseket hozzon az oroszok számára.

Anders Besseberg egy 2009-es sajtótájékoztatón
photo_camera Anders Besseberg egy 2009-es sajtótájékoztatón Fotó: MARTIN SCHUTT/dpa Picture-Alliance via AFP

A norvég hatóságok három éven keresztül nyomoztak az ügyben. Besseberg a vád szerint tíz éven keresztül kapott különböző ajándékokat az oroszoktól.

Besseberggel tevékenységével kapcsolatban a Nemzetközi Biatlon Szövetség is nyomozott. A saját hatáskörben folytatott vizsgálat során arra jutott a sportszövetség, hogy egykori elnökük 2-300 ezer dollárt kaphatott orosz tisztségviselőktől, miután Oroszországot államilag finanszírozott doppingprogram fenntartásával vádolták meg.

A 220 oldalas jelentés szerint egyértelműen kimutatható volt, hogy Besseberg az oroszoknak kedvező döntéseket hozott az említett időszakban.

A szövetség éléről 2018-ban távozó sportvezető korábban tagadta a jelentésben megfogalmazott vádakat. A norvég ügyészség állításait azonban még nem kommentálta.

(via The Guardian)