Elkapták a medvét, ami megölt egy futót Olaszországban

külföld
2023 április 18., 09:11

A JJ4 kódjelű állat április 5-én, a Val di Sole-i Caldes feletti erdőben ölt meg egy trentinói férfit, Andrea Papit, aki futni ment az erdőbe.

A La Repubblica friss híre szerint hétfő este fogták el a medvét, részben annak köszönhetően, hogy esett a hó, ami láthatóbbá tette a lábnyomait. Végül két kutyás erdészcsapat találta meg a medvét a Dolomitok lejtőin.

Az állatot csapdába csalták, most a Casteller vadrezervátumban várja, hogy mi lesz a sorsa. A tartományi elnök, Maurizio Fugatti korábban kijelentette, hogy ha elfogják, el kell altatni a medvét, de állatvédő szervezetek azonnal jelezték, hogy mindent megtesznek, hogy ez ne történhessen meg.

Múlt pénteken a trentói regionális közigazgatási bíróság engedélyezte az állat befogását, de egyelőre nem engedik, hogy megöljék, amíg a tartomány nem nyújtja be a teljes dokumentációt, ami igazolja az állat személyazonosságát és tisztázza az Andrea Papi elleni támadás körülményeit.

A bírák azt is kérték, hogy a védett állatfajok sorsáról végső döntést hozó állami intézet, az ISPRA is hagyja jóvá a medve elaltatását. Az állatvédők fellebbeztek, erről elvileg május 11-én határoznak, de Fugatti azt kérte a bíróságtól, hozzák előbbre a döntést.

A medve védett állatnak számít Olaszországban. Trentino tartományba húsz éve kezdték újra betelepíteni, azóta háromról százra nőtt az egyedek száma a területen. JJ4 életét csak az mentheti meg, ha egy másik régió, ország vagy állatmenhely befogadja, és átköltöztetése nem jár olyan költségekkel, melyet Trento tartománynak vagy az olasz államnak kéne állnia. Ellenkező esetben tényleg elaltatják.

A címlapkép illusztráció.