Megmentettek 11 indonéz halászt, akik hat napig éltek víz és élelem nélkül egy kis szigeten

katasztrófa
2023 április 18., 19:48

11 indonéz halászt mentettek ki, akik hat napot éltek túl élelem és víz nélkül egy apró szigeten, Ausztrália partjainál. Kilenc ember viszont eltűnt, valószínűleg meghaltak.

Az Ausztrál Tengerbiztonsági Hatóság szerint hétfőn mentették ki őket nyugat-ausztráliai Broome városától 330 km-re fekvő Bedwell-szigetről. (A Bedwell-sziget a Rowley Shoalsnál található, ami egy sor korallzátony Nyugat-Ausztrália partjainál.)

A túlélők elmondták, hogy két hajójukat is elérte az erős trópusi ciklon, az Ilsa, ami múlt héten pusztított a térségben, és az egyik hajó elsüllyedt. Az eltűnt hajó tíz tagjából kilencen még nem kerültek elő.

Az Ausztrál Közszolgálati Műsorszóró (ABC) szerint az egyetlen túlélő azt mondta, órákig volt az óceánban, és egy marmonkannához kapaszkodott, mielőtt a másik hajó halászai megmentették volna. A másik hajó a kis szigeten ért partot.

Az életben maradt halászokat végül egy ausztrál határőrségi repülőgép vette észre, és mentőhelikopterrel vitték őket a broome-i kórházba, ahol kezelik őket.

„Az összes túlélő jól van, annak ellenére, hogy nehéz időszakon mentek keresztül” – mondta az ABC-nek egy határőrségi szóvivő, aki szerint a kormány most azon dolgozik, hogy „mihamarabb hazajuttassa a csoportot”.

A katasztrófavédelem emberei április 14-én, az Isla ciklon tombolása után Nyugat-Ausztráliában.
photo_camera A katasztrófavédelem emberei április 14-én, az Isla ciklon tombolása után Nyugat-Ausztráliában. Fotó: AFP

Az Ilsa ciklon, ami kb. 14 éve volt a régió legerősebb vihara, múlt héten pusztított Nyugat-Ausztráliában, de a lakott területeket nem érte súlyos kár. (BBC)