Veszélyesen sok a higany a japán delfinhúsban

ÁLLAT
2023 április 18., 05:56

Egy ausztrál nonprofit szervezet, az Action for Dolphins (AFD) feljelentést tett a japán rendőrségen, miután szakértők arra figyelmeztettek, hogy a delfinhús rendszeres fogyasztása veszélyeztetheti az egészségét. Az AFD feljelentése alapján egy japán laboratóriumban nemrég elvégzett vizsgálat szerint egy az országban vásárolt delfinhúsban a kormány által meghatározott higanyhatárérték 97,5-szeresét mutatták ki. Egy másik termékben a biztonságos higanyhatárérték 80-szorosát mutatták ki.

Az AFD most azt reméli, hogy a vizsgálati eredmények és a rendőrségi feljelentés hatására a delfinhúst kivonják a szupermarketekből és éttermekből.

A cetfélék és a higanykoncentráció terén kutatásokat végző Russell Fielding, a Coastal Carolina Egyetem adjunktusa azt mondta, az AFD által vizsgált húsban talált higanyszennyezettségi szint hosszútávú fogyasztás esetén egészségügyi problémákat okozhatnak.

A cetfélékből készült termékeket rendszeresen fogyasztók körében végzett vizsgálatok szerint a húsokban található higany és más szennyező anyagok káros hatással lehetnek a magzati fejlődésre, az idegrendszeri fejlődésre és a memóriára, a felnőtteknél pedig növelik a Parkinson-kór, a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.

Az AFD panasza és feljelentése része a szervezet kampányának, amivel meg akarják szüntetni a delfinvadászatot. (Guardian)