Autóba ülve előzött a skót ultrafutó, kizárták

sport
2023 április 19., 08:24

Elég kellemetlen helyzetbe kerül Skócia egyik legeredményesebb ultafutója, a 47 éves Joasia Zakrzewski, miután kiderült, hogy úgy futott be harmadikként a nemrég megrendezett Manchester-Liverpool ultramaratonon, hogy pár mérföldet egy kocsiban ülve teljesített. Mindez úgy derült ki, hogy a rendezők kielemezték a futók GPS-adatait, és feltűnt nekik, hogy Zakrzewski egy szakaszon 40 másodperc alatt tett meg egy mérföldet,ami több mint 3 perccel gyorsabb, mint az aktuális világrekord. Ezután természetesen visszamenőleg kizárták a versenyből.

photo_camera Joasia Zakrzewski Fotó: Bobby Gavin/Bobby Gavin

Zakrewski elismerte, hogy autóba ült egy szakaszon, és azt mondta, nagyon sajnálja. Egy barátja a sajtóval azt közölte, a futó egy nappal a verseny előtt ért vissza Ausztráliából, 48 órát utazott, a versenyen pedig rosszul érezte magát és fel akarta adni. Ekkor ült be egy autóba nagyjából 2,5 mérföldre, vagyis úgy 4 kilométerre. A verseny 50 mérföld, vagyis 80 km hosszú volt.

Joasia Zakrzewski kiemelkedően eredményes ultrafutó, idén februárban például egy taivani versenyen megdöntötte a 255 mérföldes futás világrekordját. Azt a távot 48 óra alatt tette meg. Ő tartja a 200 mérföldes táv brit rekordját is. (BBC)