Doppingvizsgálat miatt nem versenyez Kenderes Tamás

sport
2023 április 19., 14:50

„Több mint 6 hónapja nem tudok teljes edzésmunkát végezni. Részben krónikus vállfájdalmam, részben az ellenem atipikusnak minősített biológiai útlevél alapján, bizonyítékok nélkül, feltételezésekre alapozva indított dopping-eljárás miatt” - jelentette be Kenderesi Tamás. Az olimpiai bronzérmes úszó „Miért nem indulok az úszó országos bajnokságon?” címmel küldött hosszú írást a Nemzeti Sportnak, amit a lap változtatások nélkül közölt. Kenderesi ebben kijelenti, hogy

„tiltott anyagot, tiltott módszert soha nem alkalmaztam, doppingvétséget nem követtem el.”

Beszámolója szerint korábban nem kifogásolt vérmintákat vizsgáltak újra, és ezek közül minősítettek többet érvénytelennek. Ezek közül többet rosszul kezeltek, állítja Kenderesi. A rendellenes értékek a WADA modellje szerint rendellenesek csak, hangsúlyozza. Az alkalmazott matematikai modell megjósolja, hogy a sportoló vére alkotóelemeinek milyen tartományba kell esniük. Ha ezen kívül esnek, vérmanipulációt feltételeznek az ellenőrök.

„Neves és elismert magyar szakemberekből álló csoport tudományos tényekkel bizonyította, hogy a vérem összetételének időbeli változása az aktuális egészségi állapotommal, térdműtétjeimmel, a több héten át kapott véralvadást gátló injekciókkal, az edzési intenzitás változásával, a 2-3 hónapos edzés kihagyással függenek össze. A véreredményekben mutatkozó esetleges eltérés kiugró értékeket sehol nem mutat, olyan csekély mértékű, hogy a vérmanipuláció esete fel sem vetődhet. Minden vérmintám eredménye a normál biológiai határokon belül volt.”

írja.

Kenderesi kezet fog Michael Phelpsszel a riói olimpián a 200 méter pillangó után.
photo_camera Kenderesi kezet fog Michael Phelpsszel a riói olimpián a 200 méter pillangó után. Fotó: Quinn Rooney/Getty Images

Írását azzal zárja, hogy

„Bárki kerülhet ilyen helyzetbe, hogy pusztán feltételezésekre és egy mesterséges matematikai modellre alapozva, ártatlanul vádolják meg. Éppen ezért, ha engem ártatlanul elmarasztalnak, a magam és a tisztességes sportolótársaim érdekében az összes jogi lehetőséget kihasználva bizonyítani fogom, hogy a doppingvád hibás feltételezésen alapul, egyúttal cáfolni fogom a WADA biológiai útlevél rendszerének tévedhetetlenségét.”