Lefoglalták a moldovai ellenzéki Sor párt vezetőjének vagyonát

külföld
2023 április 19., 15:24

A moldovai vádhatóság szerdán lefoglalta Ilan Shornak, az ellenzéki Sor párt vezetőjének 1,36 milliárd lej (26 milliárd forint) összegű vagyonát - jelentette be szerdán Veronica Dragalin, a moldovai korrupcióellenes ügyészség vezetője.

„Az ügyészek, közösen a törvénybe ütköző módon megszerzett javak felderítésével foglalkozó ügynökséggel, több mint 7,5 milliárd lej (143 milliárd forint) vagyont foglaltak le az ország határain belül és kívül azoktól, akik részt vettek a bankcsalásban. Ami Short illeti, zárolták Moldovában lévő 1,36 milliárd lej összegű vagyonát” - ismertette az ügyészségi vezető. Mint mondta, a zárlat egyebek között ingatlanokat, járműveket, köztük repülőket és bankszámlákat is érintett.

A moldovai fellebbviteli bíróság április 13-án megerősítette Ilan Shor tizenöt éves börtönbüntetését az egymilliárd dollárnyi (340 milliárd forint) banki csalási botrányok ügyében. Az Izraelben tartózkodó politikust távollétében ítélték el szabadságvesztésre és vagyonának lefoglalására.

A 2,6 millió lakosú ország fővárosában az utóbbi időben rendszeresek a tüntetések, amelyeknek kezdeményezője a nyíltan oroszbarát Sor párt. Ilan Shor 2019 óta szökésben van. Washington szankciókkal sújtotta korrupció és Oroszország javára történő tevékenység vádjával. (MTI)