15 év börtönre ítélték a néhai Hugo Chávez egykori nővérét

külföld
2023 április 20., 11:12

15 év börtönre ítélte egy amerikai szövetségi bíró Claudia Díazt, a néhai venezuelai diktátor, Hugo Chávez egykori ápolóját. Díaz a vád szerint több millió dollárt mosott tisztára, amit kenőpénzként kapott egy venezuelai sajtómágnástól. Az ügyben Díaz férjét is elítélték. Mindketten tagadták a vádakat, és elutasították a vádalkut is.

Díazt és férjét, Adrián Velásquezt 2018-ban Spanyolországban vették őrizetbe, ahol fejedelmi körülmények között éltek. Letartóztatása előtt a BBC spanyol adásának adott interjújában Díaz azt állította, hogy vagyonukat férje szerezte üzletemberként, még azelőtt, hogy egyáltalán találkoztak volna.

A floridai szövetségi bíróság szerint azonban a vagyon valódi forrása az a több millió dolláros kenőpénz volt, amit Raúl Gorrín médiamágnás fizetett Díaznak 2011-13 között, amikor már nem Hugo Chávez ápolója, hanem a venezuelai államkincstár vezetője volt. Díaz a vád szerint a kenőpénz fejében engedélyezte Gorrínnak, hogy a hivatalosnál is kedvezőbb árfolyamon váltson dollárt - pedig a hivatalos árfolyam eleve köszönő viszonyban se volt a valós árfolyammal. Gorrín pedig a még kedvezőnél is kedvezőbb árfolyamon szerzett valutát aztán a fekete piacon többszörös áron értékesítette.

Az ügyben amúgy Gorrín ellen is elfogatóparancsot adtak ki, az amerikai bevándorlási hatóság a legkeresettebb bűnözők listájára is felvette.

Díazt és egykor Chávez testőreként szolgáló férjét most 15 év börtönre ítélték. (Via BBC)