Ismét azok jártak jól, akik nem gondoskodtak magukról

gazdaság
2023 április 20., 04:03

Hétfőn a Magyar Közlönyben rezsit érintő kormányrendelet jelent meg, mégpedig a csökkentés jegyében. Az új szabály szerint az MVM bizonyos fogyasztóknak május 1-jétől 59 százalékkal olcsóbban köteles adni az áramot és 52 százalékkal olcsóbban a gázt.

Az izgalmas kérdés az, hogy kik és miért kapnak ilyen mértékű kedvezményt az államtól.

A rövid válasz: azok, akiket tavaly nyáron kizártak a rezsicsökkentésből, és azóta nem szerződtek le valamelyik magánszolgáltatóval.

Nyáron kirakták őket

Tavaly nyáron a kormány rájött, hogy csődbe megy az ország, ha fenntartja a rezsipolitikáját, aminek az volt az alapja, hogy 2013 végi árakon befagyasztották az áram és a gáz árát a lakossági és bizonyos intézményi fogyasztók számára.

A tavaly nyári intézkedések közismertebb része az volt, hogy a 2013-as árak már csak egy bizonyos fogyasztási szintig maradtak érvényben, az e fölött elhasznált áramért és gázért egy júliusban meghatározott, azóta is érvényben lévő magasabb árat kell fizetni. Ez az új magasabb ár az áram esetében nagyjából kétszerese, a gáz esetében a hétszerese a rezsicsökkentett (azaz a 2013-as) árnak. Ezek a magasabb tarifák egyébként a piaci ár felett vannak éppen, de közben a csökkentett tarifa jóval a piaci ár alatt van, így a végső mérleg megvonásakor az MVM továbbra is veszteséget szenved el a lakosság ellátásakor.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.