Mi köze Francónak és a Real Madridnak ahhoz, hogy a Barcelona bíróknak fizet?

futball
2023 április 20., 10:04
  • Viszonylag ritka, hogy egy ország különböző régióinak politikusai nyilvánosan essenek egymásnak azon, hogy kinek a csapatával kivételezett a rég halott diktátor.
  • Az is, hogy egy szimpla korrupciós ügyből eszkalálódjanak idáig az indulatok.
  • Spanyolországban most mégis ez a helyzet, miután előbb az FC Barcelona vádolta meg Franco-közeliséggel a Real Madridot, majd a madridiak válaszoltak, végül a két város politikusai vágták nagyjából ugyanezt egymás fejéhez.
  • A díszletet mindehhez a barcelonai klub hosszú évek óta tartó válsága nyújtja, és annak legújabb, bíróközeli személyeket megkenő botránya.

A 2022/23-as futballszezon elég furán alakult Spanyolországban. Bár a bajnokságból még kilenc forduló hátra van, a Real Madrid előtt 11 ponttal vezető Barcelona minden bizonnyal meg fogja nyerni. Cserébe a madridiak bejutottak annak a Bajnokok Ligájának az elődöntőjébe, amiből a katalánok már a csoportkörben kiestek. A két nagy a szezonban több versenykiírásban is találkozott, és egészen furcsa módon hol az egyik, hol a másik iskolázta le az ellenfelét. Legutóbb a spanyol kupa elődöntőjében a Barcelona hazai pályán szenvedett megalázó, 0-4-es vereséget a Madridtól.

Bár egy bajnoki és pláne egy BL-győzelem ezt elfedtetheti, valójában egyik csapat sem mutatott jó focit. Felvillanások voltak, de az a konzisztensen lehengerlő játék, amit néhány éve még mindketten szinte komplett szezonokon át tudtak produkálni, egyáltalán nem. Az a néhány érdekes dolog, amit a csapatok a pályán mutattak – Vinicus megdicsőülése, a fáradhatatlan Benzema sokadik virágkora, Gavi küzdelme a világgal, Balde berobbanása – kevés ahhoz, hogy emlékezetes szezonról beszéljünk. Amiért viszont sokáig emlékezni fogunk a 2022/23-as spanyol idényre, az az ország futballtörténelmének egyik legnagyobb botránya, a caso Negreira, a Negreira-ügy.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.