Taylor Swift volt az egyetlen híresség, aki érdemben visszakérdezett, amikor az azóta gigantikus csalással lebukott kriptocég megpróbálta influenszerkedésre bírni

külföld
2023 április 20., 14:55

Az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb pénzügyi csalásaként emlegetik az FTX tavaly kirobbant botrányát: a Sam Bankman-Fried által alapított kriptotőzsde csődje után derült ki, hogy a vállalatnál az ügyvezetők saját befektetési keretként kezelték az ügyfelek pénzét, több milliárd dollár értékű befektetést sikkasztva el. Az FTX és Bankman-Fried sztorijáról tavaly részletesen is írtunk.

Az FTX éveken át az egyik legnépszerűbb, legmegbízhatóbbnak gondolt kriptotőzsde volt, lebukása ezért az egész kriptoökoszisztémába vetett közbizalmat alaposan megtépázta. Az FTX népszerűsítéséhez nagyban hozzájárulhatott, hogy számtalan híresség, például Shaquille O'Neal, az NFL-sztár Tom Brady vagy például a Seinfeldet megalkotó Larry David is reklámozta a szolgáltatást.

link Forrás

Az amerikai ügyvéd, Adam Moskowitz számos FTX-károsult nevében eljárva közel tucatnyi amerikai hírességet perelt be, azt állítva, hogy nem vizsgálták meg megfelelően, mihez adják a nevüket, ezzel pedig törvénytelen tevékenységet népszerűsítettek. Moskowitz elmondása szerint egyetlen olyan hírességet talált, aki a felkínált rengeteg pénz ellenére sem állt kötélnek, és visszakérdezett az FTX tevékenységével kapcsolatban, majd pedig inkább nem kért az együttműködésből. Az énekesnő Taylor Swiftet.

link Forrás

Az ügyvéd elmondása szerint Swift egyenesen visszakérdezett, hogy amivel az FTX kereskedik, azok véletlenül nem nem regisztrált értékpapírok-e. Az énekesnő a hírek szerint száz millió dolláros együttműködési szerződés aláírásának küszöbén volt, de végül nem lett semmi a megállapodásból, miután alighanem konzultált a jogászaival.

Érdekes adalék, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC éppen hasonló gyanú miatt szállt rá mostanában az amerikai kriptocégekre, azt állítva, hogy nem regisztrált értékpapír-kereskedést folytatnak. Ez még nem egy lefutott meccs, és ehhez képest persze az FTX persze sokkal súlyosabb és egyértelműbb bűncselekményeket követett el minden gyanú szerint. (via The Block)