Otthon folytatják a gyilkolást a Wagner csoport börtönökből beszervezett tagjai

külföld
2023 április 23., 11:30

Talán nem túl meglepő állítás, hogy veszélyes a legkeményebb börtönökből kihozni embereket, fegyvert adni nekik, majd elnöki kegyelemmel és kitüntetésekkel hazaküldeni őket. Ha bárki kételkedett volna, hogy veszélyes az a kísérlet, amibe a Wagner zsoldoscsoport kezdett, annak érdemes elolvasnia a Guardian összeállítását arról, mit csinálnak az elnöki kegyelemmel és sok pénzzel hazaérkező wagneres ex rabok.

A cikk szerint az egyik ilyen rab például nem sokkal azután, hogy visszatért a Grúziától elszakított Dél-Oszétia fővárosába, Chinvaliba, halálra késelt egy szellemi fogyatékos férfit. A 38 éves Szoszlan Valijevet, becenevén Csugrit a cikk szerint szinte mindenki ismere a városban, gyakran hívták meg az emberek magukhoz vacsorára vagy családi rendezvényekre, esküvőkre, hasonlókra. A Telegramon viszont megjelent egy videó, amin az látható, ahogy egy férfi kergeti majd megrugdossa Csugrit, akit később szúrt sebekkel holtan találtak az utcán. Az elkövető, Georgij Sziukajev gyilkosságért ült börtönben, amikor csatlakozott a Wagner csoporthoz, túlélte a hat hónapos szolgálati idejét, cserébe elnöki kegyelemmel hazamehetett.

Az ügyben Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője is megszólalt, mondván, hogy Sziukajev csak járókelőket akart megvédeni, akiket Csugri zaklatott. Dél-Oszétia korábbi elnöke, Anatolij Bibilov szerint viszont ez biztos, hogy nem igaz, mert Csugri a légynek sem tudott volna ártani.

Jevgenyij Prigozsin április 6-án.
photo_camera Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezetője. Fotó: AFP

Egy másik hazatérő wagneres pedig egy 84 éves asszonyt gyilkolt meg egy baltával a saját házában Kirov-megyében, Oroszország középső részén. Az elkövető, a 28 éves Ivan Rosszomakin 2020-ban kezdte 10 éves börtönbüntetését gyilkosságért, de Prigozsinék ajánlata őt is megtalálta. Amikor hazatért Novij Buretsz városkába, ahonnan származott, a helyiek gyűlést is tartottak, ahol a rendőrfőnök igyekezett megnyugtatni a résztvevőket, hogy Rosszomakin-t elvitték a városból, és vigyáznak mindenkire. Az ex-rab ex-wagneres viszont eztúan gyilkolta meg a 84 éves Julia Buiskicset. "Az állam, és személyesen Putyin és Prigozsin felelősek Julia haláláért, és meg kellene bűnhődniük ezért" - mondta a Guardian-nek az idős asszony egyik rokona, természetesen a neve elhallgatását kérve.

A Guardian egy volt wagneres szabadult rabbal is fölvetet a kapcsolatot, aki azt mondta, hogy a hat hónapos szolgálatért kapott pénzét elég hamar elverte prostituáltakra és alkoholra, mert örül, hoyg végre szabad. A férfit, aki azzal dicsekedett a lapnak, hogy több tucat ukrán hadifoglyot ölt és kínzott meg, már többször letartóztatták Voronyezsben a hazaérkezése óta, de mint mondja, a rendőrök mindig elengedik, miután megmutatja a bátorságért kapott kitüntetéseit.

Jevgenyij Prigozsin is azt mondta wagneres volt raboknak, hogy a rendőröknek tisztelettel kell ezután bánni velük, és ha bármi bajba keverednek, ő elrendezi majd azt a helyi kormányzóval. A Wagner vezetője korábban azt mondta, már 5000 rabot engedtek szabadon a szolgálata után.